Megtapasztalhattuk már, amióta tavaly februárban Moszkva elindította a különleges katonai műveletet, hogy az ukránok tudnak nagyokat mondani. Az első perctől kezdve a győzelemről beszélnek, és persze arról, hogy minden 2014 óta elvesztett területet visszaszereznek. Rendszeresen nyilatkoznak arról, hogy a Krímet is visszaveszik, az az ember érzése, hogy ha ezt a háborút csak kommunikációs színtéren vívnák, akkor Kijev már régen Vlagyivosztokig űzte volna az oroszokat. Ukrajnának fájdalom, ezt a háborút – sem – szájjal, hanem fegyverekkel vívják, így nemhogy Vlagyivisztokig vagy Moszkváig nem jutottak, de a Krímet is aligha szerzik vissza.

De ez másik történet, maradjunk az ukrán kommunikációnál, ami új szintet lépett. Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára ugyanis nem gatyázott, hanem kifejtette, hogy miért gondolják azt, hogy Oroszországnak a jelenlegi formájában teljesen meg kell szűnnie. A titkár felsorolásában többek között arra mutatott rá, hogy ha Oroszország keresztezi Ukrajna útját, akkor az mindig több millió áldozattal, gyilkossággal és szenvedéssel jár. Hozzátette, hogy az orosz vezetés évszázadok óta próbálja megsemmisíteni az ukrán nyelvet, kultúrát és történelmet.

Danilov ezt követően a Facebook-bejegyzésében felsorolta, hogy Oroszország többek között „az egyetemes rabszolgaság és az erőszak mint norma területe”, valamint egy olyan ország, amely csak akkor tud életben maradni, ha „térdig gázol a saját vagy mások vérében”. Szerinte Oroszországot nem lehet meggyógyítani, hiszen azt olyan politikusok vezetik, akik mentális zavarokkal küzdenek, kisebbrendűségi komplexusban, megalomániában és üldözési mániában szenvednek.

Hát kedves Danilov!

1. Kezdjük azzal, hogy Oroszországot eddig senki sem tudta „megszüntetni”, pedig mások mellett olyan „versenyzők” próbálkoztak ezzel, mint Napóleon vagy Adolf Hitler. Oroszországba vagy jogelődjeibe mostanáig még mindenkinek beletört a bicskája. Aligha Ukrajna lesz az első, akinek totális győzelmet sikerül aratnia Moszkva felett.

2. Mentális zavarokkal küzdő vezetője nem Oroszországnak, hanem éppen Zelenszkij tengerentúli patrónusának van. A vörös szőnyegen fordítva elinduló, szellemekkel jattoló, neveket összekeverő, a nézőtéren holtakat kereső Biden apó ugyanis bőven rászolgált arra, hogy esetében mentális nehézségekről beszéljünk.

3. Végül lenne egy észrevételem azzal kapcsolatban is, mely szerint „az orosz vezetés évszázadok óta próbálja megsemmisíteni az ukrán nyelvet, kultúrát és történelmet.” Javítsanak ki, ha tévedek, de én úgy tudom, hogy Ukrajnában hoztak nyelvtörvényt a kisebbségek, így többek között a magyarok és oroszok ellen, ami kis részben a konfliktus kiváltó oka is volt.

+1 Danilov nyilatkozata megerősíti, hogy az ukránok, legalábbis egyelőre, nem a békében gondolkodnak, hanem Oroszország megszüntetésében. Pedig de jó lenne már, ha elhallgatnának a fegyverek, és nyugalom lenne Ukrajnában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét