Bármit is állított a napokban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője, az ukrán gőzhenger egyelőre láthatatlan. Ezen az sem változtat, ha a kijevi rezsim az elmúlt 24 órában tényleg visszafoglalt néhány háztömbnyi területet Bahmutban, és megfutamított pár kimerült orosz alakulatot.

Volodimir Zelenszkij és a kijevi rezsim többi szereplője folyamatosan arról beszél: több időre van szükségük az ellentámadáshoz. Ez természetesen lehet „altatás” a részükről, a harctéri jelentések és az oroszok politikai mozgása mindenesetre azt valószínűsítik, hogy egy hosszú, évekig tartó háborúval kell megtanulnunk együtt élni, ami nem lesz egyszerű.

Az orosz gazdaság minden gyengesége ellenére állja a sarat. Az életminőség romlása nem drasztikus, ráadásul a keleti emberek tűrésküszöbe egészen máshol van, mint a miénk. Kína és India azonnal lecsapott a nyugati szankciók miatt felszabadult kőolaj- és földgázkapacitásra, ráadásul mindkét ország energiaigénye napról napra nő.

Ez igaz Törökországra is, melynek importja tavaly rekordot döntött. Ankara és Moszkva egyre szorosabb együttműködését pedig nem csak a halasztott fizetés (akár 4 milliárd dollár kifizetését is jövőre halaszthatják a törökök) jelzi. Tegnap jelentették be Moszkvában, hogy Törökország és Szíria rendezi a viszonyát és újjáépíti a kapcsolatait. Óriási pofon ez Brüsszelnek és Washingtonnak. S hogy értsük a helyzet komolyságát: Erdogan azzal a Bassár el-Aszaddal készül kiegyezni, akinek a megbuktatásáért korábban minden követ megmozgatott, ráadásul ezt az ősellenség Irán közreműködésével tárgyalták le!

A Nyugat óriási kudarcot vallott, tökéletesen félrekezelte az ukrán válságot, és amikor azt hangoztatja, hogy „egységesebbek vagyunk, mint valaha”, illetve hogy Putyin a NATO karjaiba lökte Finn- és Svédországot, valójában arról van szó, hogy soha nem voltunk még ilyen magányosak.

Latin-Amerika országai az utóbbi években sorra antiglobalista, USA-ellenes vezetőket választottak, Paraguay az egyetlen kivétel, de mondjuk senkit sem lephetett meg komolyan, hogy az országot 1947 óta vezető Colorado Párt ezúttal is nyert.

Annál meglepőbb volt, hogy az arabok a háború kitörése óta mindannyiszor elutasították az Egyesült Államok olajárak letörésére és ezzel Oroszország meggyengítésére vonatkozó felszólítását. Sőt, Szaúd-Arábia a megbékélés útjára lépett a térség mumusával, Iránnal és a Teheránnal szoros szövetséget ápoló Katarral. A Közel-Kelet tehát elindult a stabilizáció útján, ami mindig is ellentétes volt a Nyugat érdekeivel. Ennek a folyamatnak a hátterében pedig Moszkva és Peking áll.

A Nyugat tehát tényleg magára maradt.

De térjünk vissza Ukrajnához: ha Zelenszkijék megindítják a nagy ellentámadást, és elvéreznek, akkor vége a dalnak. Naponta tízezrek hagyják el az országot, az eddigi veszteségeiket pedig a Reuters szerint 120-130 ezer főre becsülik a Pentagonban, vagyis aligha lehet többjük egyetlen dobásnál. Amíg nem kerül sor a végső összecsapásra, a kijevi rezsim egész jól ellubickolhat a nyugati támogatások tengerében.

Az oroszok pedig ráérnek, a tartalékaik nagyobbak, és a válsághelyzet színvallásra kényszeríti a nemzetközi szereplőket. Ez eddig nekik kedvezett. Ezért aztán Moszkvának „csak” annyit kell tennie, hogy tartja magát Kelet-Ukrajnában, és tovább fárasztja az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdaságát. És Nyugat nem szállhat ki a történetből, mivel túl magasra tette a tétet. S emiatt – önigazolásként –, ha beledöglünk is, kénytelen lesz újabb szankciókat kivetni, például az atomenergiára.

Szóval, úgy tűnik, egy hosszú, évekig tartó háborúval kell megtanulnunk együtt élni, és ez nagyon fájdalmas lesz.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Minél tovább tart az Ukrán háború, annál távolabb kerül egy világháború esélye. Bár az ellenkezőjéről szoktunk hallani, az elhúzódó ukrán háború felemészti a nyugat harci készleteit. Világháború pedig akkor tör majd ki, ha lesz mivel megvívni a nyugatnak is. Továbbá ameddig tart az ukrán háború, nem fog kitörni kínai-tájváni ellentét. Mert Amerika nem tud egyszerre két helyen teljes erőbedobással harcolni. Oroszország eddig – leszámítva a halott katonáit – megerősödött gazdaságilag és katonailag. Erősebb, mint volt. De a nyugat – legalább is nyugat-Európa – belepusztul az ukrán háborúba. Remélem Lengyelország is megbűnhődik.

    • A nyugatnak kb végtelen mennyiségű fegyvere van, több mint 10x annyit költött minden évben fegyverre mint Oroszország az elmúlt 30 évben minden évben.

  2. Pár pontosítás. A legújabb USA adatok szerint az ukro-NATO hadsereg vesztesége csak halottakban 300 ezer körüli eddig. A súlyosan sebesültek, és az “eltűntnek nyilvánított” temetetlen halottak ebben nincsenek benne.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét