A kínai szakértők – és világszerte a még eszüknél levő elemzők – szerint azzal, hogy az Egyesült Államok és függelékei tovább növelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, csak olajat öntenek a tűzre, elmélyítik a konfliktust és fokozzák a polgári lakosság szenvedését. Pekingben határozottan úgy vélik: a konfliktust csak tárgyalóasztalnál lehet lezárni, a csatatereken nem.

(Másfelől általánossá vált az a nézet, hogy az Európai Uniót túszul ejtette az USA – másként fogalmazva: Brüsszel elérte, hogy a nemzetközi porondon ne vegyék komolyan, és az egész integrációra úgy tekintsenek, mint amerikai gyarmatra.)

Ami a fegyverszállításokat és a segélyeket illeti, a német kormány szombaton közölte, hogy 2,7 milliárd eurós csomagot készít elő Ukrajna számára. Ez várhatóan 30 Leopard-1 harckocsit, páncélozott járműveket, drónokat, légvédelmi rendszereket, rakétákat és lőszert tartalmaz majd.

A G-7-es csoport pénzügyi vezetői ugyanakkor Japánban folytatott megbeszéléseiket követően újabb segélyek folyósítását jelentették be. „A nemzetközi közösséggel együtt 44 milliárd dollárra emeltük az Ukrajnának 2023-ra és 2024 elejére szóló költségvetési és gazdasági támogatásra vonatkozó kötelezettségvállalásunkat” – áll a közleményükben.

A britek pedig nagy hatótávolságú rakétarendszereket ígértek Kijevnek.

Kína szerint az Egyesült Államok érdeke és célja a háború elnyújtása; egy második Afganisztánt akarnak csinálni Ukrajnából az oroszok számára, miközben az EU-t teljes és végleges katonai-politikai-gazdasági függésbe kényszerítik.

Nehéz vitatkozni ezekkel a megállapításokkal. Nyilvánvaló, hogy Amerika egy imperialista háborút vív Oroszországgal szemben és turbó fokozatba kapcsolta Európa gyarmatosítását, és könnyű dolga van, mert a nem egészen 80 éve etetett nyugati közvélemény legnagyobb része az utóbbi években a maradék kritikai hajlamát is elvesztette.

(E tekintetben igazán megdöbbentő, hogy a háború leglelkesebb támogatói között találjuk azokat a magukat baloldalinak nevező pártokat, amelyeknek eredendően antiimperialistának és békepártinak kéne lenniük… De ma már semmi sem az, aminek látszik.)

Ha bármelyikőtök eljátszott már azzal a gondolattal, hogy a fasizmusok, a nemzetiszocializmus vagy a kommunizmus hogyan volt képes tömegeket elvakítani, és immunissá tenni egyébként magasan művelt embereket is a valóságra – hát így, ahogy az most is történik, amikor emberek százmilliói csápolnak Zelenszkijre és éltetik Ukrajnát, és hunyják be a szemüket, amikor arról van szó, hogy ez a történet sem azzal kezdődött, hogy a másik visszaütött…

Peking szerint, ahogy már említettük, a békét csak tárgyalóasztal mellett lehet elérni és biztosítani, ugyanakkor arra is figyelmeztet: a Nyugat minden erejével azon munkálkodik, hogy ezt lehetetlenné tegye. Hiszen az nem egy tárgyalási alap, hogy Oroszországnak mindenről le kell mondania, rendszert kell váltania és egyedüliként kell viselnie a felelősséget a háborúért. Washington nem akar tárgyalásokat és nem akar békét, ezért adott és adatott a csatlósaival ultimátumot Moszkvának.

Az amerikai provokációval szemben nem sokat lehet tenni, de mindent meg kell próbálni, ezért Kína pénteken bejelentette, hogy eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, Li Hui hétfőtől Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba látogat, hogy minden féllel beszéljen az ukrán válság politikai megoldásáról.

Ez a különbség egy felelős nagyhatalom és egy imperialista birodalom hozzáállása között.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét