Elég elkeseredettek lehetnek Langley-ben, ha a CIA odáig ment, hogy „névvel, címmel vállalva”, hirdetéssel próbál informátorokat toborozni Oroszországban. Elsőként talán a Reuters számolt be az ügynökség akciójáról: csináltak egy Telegram csatornát és feltöltöttek egy videót, melynek fő mondanivalója kb. ez: „Szereted a hazádat? Akkor áruld el!”

A mellékelt üzenetben többek között az áll, hogy az amerikai hírszerzés „tudni akarja az igazságot”, ezért olyan tiszteket, titkosszolgálati szakembereket, diplomatákat, tudósokat és civileket keres, akiknek „belsős” információk vannak a birtokukban vagy hozzáférnek ilyenekhez.

Önmagában már ez is ciki, de nem egészen egy nappal azután, hogy híre ment a dolognak, sikerült még röhejesebbé tenni a helyzetet. Egy AFP-nek nyilatkozó CIA tisztviselő ugyanis kínos magyarázkodásba kezdett; azt állította: „az USA nem próbál forradalmat és rendszerváltást provokálni Moszkvában, csak információkat szeretnének, mivel számos orosz után nyomoznak különböző bűncselekményekben való állítólagos részvétel miatt, és a civilek felől érkező információk létfontosságúak lehetnek a letartóztatásukhoz.”

Most akkor a háborút akarják megnyerni, vagy Szeva bácsit elfogni? Ha az utóbbi a cél, hát… Ahhoz miért is van szükség árulkodó katonákra vagy hadmérnökre? Miért nem pénzéhes könyvelőket vagy sértett testőröket keresnek inkább? Ez a vonal így teljesen valószerűtlen és nevetséges.

De komolytalan az az elgondolás is, hogy egy buta hirdetésre tömegével fognak jelentkezni a rendszerből kiábrándult csinovnyikok és apparatcsik. (Majd pont Amerikáért vagy az ukránokért fogják vásárra vinni a bőrüket, mikor egyik fél sem tud ajánlani nekik semmit, haha!) Ellenben az orosz trollok bizonyosan terabyte számra fogják küldeni a dezinformációt a CIA elérhetőségeire…

Esetleg az lehetett a mesterterv, hogy a hirdetéssel jól ráhozzák a frászt az orosz szakszolgálatokra, remélvén, hogy azok ettől kezdve minden energiájukat a belső ellenségre fordítják majd a külföldi ügynökök felkutatása és az ukrán terepmunka helyett. Nos, a cári Oroszország, a Szovjetunió és a föderáció történetének ismeretében biztosak lehetünk benne: aki kicsit is számít Oroszországban, arra eddig is „vigyáztak”.

Szóval, tényleg érthetetlen, mit akart elérni az USA ezzel a videóval és annak tálalásával, azon kívül, hogy szerzett néhány vidám percet a világ közvéleményének, valamint a magukra kicsit is adó titkosszolgálatoknak. Egyébiránt meg kell jegyezzük: nagyon hiányoltuk a felhívásból a motivációs részt. Valami olyasmit, hogy az első X jelentkező között 50 dolláros Walmart utalványt sorsolnak ki – csak hogy legyen tétje a dolognak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét