El sem indítottunk annyi rakétát, amennyit az ukránok a nyilatkozataikkal lelőttek – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki ezzel cáfolta az ukrán katonai tisztségviselők állításait, miszerint Kijevben és közelében lévő célpontok elleni éjszakai csapások során hat orosz hiperszonikus Kinzsal rakétát szedtek le. Sojgu a RIA Novosztyinak azt mondta: Ukrajna rutinszerűen eltúlozza légvédelmi képességének hatékonyságát, elsősorban csak nyilvános nyilatkozatokkal „fogják el” a beérkező orosz lövedékeket. A védelmi tárca vezetője azt mondta: az ukrán elfogásoknak a száma háromszorosa annak, amit ténylegesen kilőnek. A miniszter azt is elmondta, hogy Ukrajna „mindig” tévesen azonosítja az Oroszország által használt lövedékeket a médiában tett nyilatkozataiban.

Ez a heves szópárbaj annak kapcsán alakult ki, hogy Ukrajnát újabb hatalmas rakéta- és öngyilkos dróntámadás érte, az ország fővárosában, Kijevben különösen intenzív tevékenységet fejtett ki az ukrán légvédelem – erről az Oroszhírek.hu közölt összefoglalót. Moszkva és Kijev drasztikusan eltérő beszámolót adott közre arról, hogy pontosan mi történt. Kijev azt állította, hogy az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszer egyik ütegével lőtt le hat korszerű hiperszonikus Kinzsal rakétát a főváros felett, más beérkező lövedékekkel együtt. Az orosz hadsereg viszont arról tájékoztatott, hogy az amerikai komplexumot sikeresen eltalálta egy Kinzsal rakéta. Az interneten elérhető felvételeken több légvédelmi rakéta látható, amint egy láthatatlan célpont felé tart, és legalább két robbanás látható azon a helyen, ahonnan a jelek szerint kilőtték őket. Nyugati médiajelentések szerint a szóban forgó Patriot-üteg valószínűleg megsérült a csapás során. A CNN szerint egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy Washington jelenleg felméri a károk mértékét, hogy eldöntse, vissza kell-e vonni a Patriotokat, vagy elegendő lesz az ukrán erők helyszíni javítása.

Azt természetesen legfeljebb a különleges katonai művelet után fogjuk megtudni, hogy ki mond igazat. De ha az oroszok, akkor az ultraciki az ukránokra nézve!

Előző cikkSzeretne Ön is hazaáruló lenni? Jelentkezzen most!
Következő cikkCsokorba szedtük Zelenszkijék legújabb hazugságait

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét