Szeretik, de nem megy nekik – így lehet a leginkább jellemezni a kijevi rezsim hazugsághoz való viszonyát. Az ukrán kormányról ismét kiderült, hogy az ellenkezője igaz mindannak, amit éppen állít. Vegyük sorba a legfrissebb híreket:

1) A Patriot-ügy – A közelmúltban az oroszok azt állították, hogy kilőtték az egyik amerikai „csodafegyvert”. A bejelentést némi bizonytalankodás kísérte, nem volt egészen egyértelmű, mi lett a Patriottal: csak sérült vagy megsemmisült. Mindenesetre Kijev azonnal reagált és gúnyos megjegyzésekkel árasztotta el a sajtót. Jurij Inhat, a légierő szóvivője például azt mondta: „A rendszer tönkretétele holmi Kinzsallal lehetetlen. Minden, amit Oroszországban mondanak, az a propagandaarchívum része marad.” Az ukránok magát a találat tényét is letagadták, dacára annak, hogy Washington is elismerte azt. A sérült Patriotot azóta a Pentagon jelentése szerint sikerült megjavítani.

2) Bahmut – Az elmúlt napokban folyamatosan azt láttuk, hallottuk és olvastuk az ukrán médiumokban, hogy a kijevi rezsim erői utcáról utcára haladva füstölik ki onnan az oroszokat. Az egyik tegnapi közlemény szerint csütörtökön két kilométeres szélességben és 700 méteres mélységben sikerült áttörniük a frontot. Vasárnap pedig Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes arról számolt be, hogy „Változatlanul nyomulunk előre (…) Egységeink ma több mint tíz ellenséges állást foglaltak el (…).” Érdekes, hogy mindezekkel párhuzamosan Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője – akiről tudjuk jól, a rossz híreket épp olyan vehemenciával kürtöli világgá Telegram csatornáján, mint a sikereiket – az oroszok lassú, de magabiztos előrenyomulásáról beszélt videóiban. A „zenészek” csütörtöki bejelentkezésében az állt, hogy körülbelül másfél négyzetkilométer maradt már csak ukrán kézen Bahmutból. És tessék, ki hazudott megint? Ma reggel arra ébredtünk, hogy a már említett Hanna Maljar kénytelenül elismerte: az orosz erők szereztek „némi területet” Bahmutban, és a város környékén is folyamatosan tűz alatt tartják a kijevi rezsim katonáit.

3) Odessza-bombázása – A héten nem múlt el úgy éjszaka, hogy az oroszok ne lőttek volna ki rakétákat és irányítottak volna drónokat ukrán célpontokra. Kijev szerint a légvédelem mindig tökéletesen működött, szinte mindig mindent lelőttek a becsapódás előtt. Ezt állították többek között Odessza kapcsán is, ám az ukrán Telegram csatornákon számos, ezt egyértelműen cáfoló képek és videók jelentek meg. Mit tesz ilyenkor egy ukrán vezető? Nem, nem azt mondja, hogy esetleg egyik-másik rakéta mégis becsapódott. Az odesszai hatóságok inkább ingerült hangvételű közleményt tettek közzé, s parancsba adták a lakosságnak: ne készítsenek és osszanak meg felvételeket a rakéták becsapódásáról.

2022. február 24-e óta (de már előtte is) számtalanszor bebizonyosodott, hogy az ukrán vezetés gátlástalanul hazudik, nem csak a háború pillanatnyi állását illetően, hanem szinte mindenben. A történetet persze itt le is zárhatnánk egy „Na, és?”-sel, de nem tehetjük, mivel a nyugati sajtó és a politikai elit lelkesen asszisztál a kijevi dezinformáció, az olykor röhejes, máskor bicskanyitogató átverések, fikciók terjesztéséhez. Sőt, valahol ezekben a pillanatokban is íródik Oroszország „bűnlajstroma”, ami telis-tele van hasonló, szemtelenül hamis állításokkal, és az idő előrehaladtával csak még több lesz belőlük.

Éppen ezért, ha ti is belefuttok egy ukrán hazugságba, akkor a cáfolatával együtt írjátok meg a Facebook oldalunkon komment formájában ez alatt a poszt alatt. A világ menetén talán nem változtathatunk, de ez nem jelenti azt, hogy meg sem kell próbálnunk – legalább annyiban, hogy felhívjuk a figyelmet az igazságra!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét