A hadiállapotra és az országban dúló háborúra való tekintettel elkezdődött a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas hadkötelesek mozgósítása – számolt be a Kárpáti Igaz Szó. Mint írják, a katonai szolgálatra való alkalmasságról vagy alkalmatlanságról katonaorvosi bizottság következtetései alapján döntenek majd. A bizottság minden esetet egyedileg bírál el.

A korlátozottan alkalmas mozgósítottak az alábbi szolgálati helyekre vezényelhetők:
– toborzóirodák és szociális központok;
– élelmezést és ellátást biztosító egységek;
– intézmények, kiképzőbázisok és szervezetek.

1. Hát először is, magam elé képzelem egy olyan országnak, jelesül Ukrajnának, a katonaorvosi bizottságát, amely óriási emberhiánnyal küzd, ahol sok esetben már eddig is erőszakosan sorozták be az embereket a hadseregbe – erről sok videó kering a különböző videómegosztó oldalakon –, és ahol korábban nőket vettek katonai nyilvántartásba. (Mint ismert, az ukrán kormány tavaly december 30-án fogadta el a törvényt, amely módosította a hadkötelesek és tartalékosok katonai nyilvántartásba vételéről szóló szabályokat. A jogszabály szerint hadkötelessé váltak azok a nők, akik egészségügyi vagy gyógyszerészeti szakképesítést szereztek.) Szóval egy ilyen országban mi a garancia arra, hogy egy katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas embert – kényszerből, a súlyos emberhiány miatt – nem minősítenek simán alkalmasnak? Nagyjából semmi. Aztán, mire az illető magához tér, már Donbászban harcol az oroszok ellen…

2. Másrészt, mekkora bajban lehet az ukrán hadsereg – a veszteségek és az elmenekült lakosság miatt –, ha katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas embereket mozgósítanak? Nyilván nagyban!

3. Kik lesznek a következők, akiket mozgósítanak? Öregek, gyerekek vagy súlyos betegek? Mr. Zelenszkij! Megéri ez?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét