Joe Biden sokáig ellenállt Ukrajna F-16-osokra vonatkozó követelésének, a Fehér Ház ezt olyan vörös vonalnak tartotta, amelyet nem szabad átlépni, mert ha ez megtörténik, még brutálisabbá válhat a háború. És erre most mi történik? Átlépik ezt a vörös vonalat, mert Volodimir Zelenszkij megígérte az öregúrnak: a vadászgépeket nem fogják bevetni Oroszország nemzetközileg elismert határain belüli célpontok ellen.

Igen, ezt maga Biden apó árulta el, s neki személy szerint még csak fel sem róhatjuk azt, hogy nem emlékszik a kijevi rezsim be nem tartott ígéreteire, vagy azokra az akciókra, amelyről az ukránok állítólag elfelejtettek előre szólni az amerikai mentoraiknak. Ez utóbbiak közé tartoznak a politikai merényletek, az előbbiek közé pedig Belgorod ágyúzása és a Kremlnél történt „drónos incidens”. (Támadásnak nem neveznénk, mivel az inkább a figyelemfelhívásról szólt; arról, hogy bárhol bárkire lecsaphatnak.)

Az USA elnökének azonban vannak tanácsadói, akik valamiért meggondolták magukat, és ezzel azt demonstrálták, hogy az állítólagos vörös vonalak valójában nem léteznek; ebben a háborúban nincsenek szabályok, bármeddig el lehet menni. A HIMARS-ok szállítását is hasonló színjáték előzte meg: igen, nem – mégis! Aztán jöttek a Leopard 2-esek, a szegényített urán és tórium tartalmú rakéták, most pedig a vadászgépek. De mi lesz a következő? Taktikai nukleáris fegyverek?

Most csak legyintenénk egy ilyen felvetésre, ám azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna előbb vagy utóbb eddig tényleg mindent megkapott, amit akart. Jacke Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pedig a napokban arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy eddig mindig csak abból és csak annyit adtak Kijevnek, amire és amennyire éppen szüksége volt, most viszont ideje előre tekinteni.

Előre, de meddig? A háború bő egy éve bebizonyította, hogy az ukrán haderő minden nyugati segítség ellenére is legfeljebb csak feltartóztatni képes az oroszokat. Moszkva még nem vetett be mindent, élő erőben és technikában is nagyok a tartalékai, a légi erejét pedig egyértelműen kímélte. Az F-16-osok megjelenése e tekintetben nyilván változást hoz majd, fordulatot viszont nem feltétlenül. Ha viszont az oroszok átszakítják valahol a frontot, mit tesznek majd Zelenszkijék „barátai”?

Ha a NATO közvetve vagy közvetlenül, valamilyen békemissziónak álcázott művelet keretében csapatokat küld Nyugat-Ukrajnába, az felér egy nyílt hadüzenettel, és tényleg világháborúhoz vezethet.

Volodmir Zelenszkij jól látta az invázió előtt: Ukrajnát csak a budapesti memorandum felmondása – és ami ezzel jár – a nukleáris hatalmi státuszt mentheti meg az összeomlástól. Amíg nincs minden veszve, Kijevnek és a Nyugatnak nem érdeke tárgyalóasztalhoz ülni az oroszokkal. Viszont abban a pillanatban, amikor az erőegyensúly Moszkva javára felborul – tegyük fel, hogy lesz ilyen – egyedül a nukleáris opció kényszeríthetné megállásra és egyezkedésre a Kremlt. Reméljük, erre nem kerül sor, de nehéz kizárni, hiszen Oroszország győzelme egyértelműen a NATO és az Egyesült Államok hegemóniájának végét jelentené.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét