Bizonyára mindenki látott már kisgyermekeket versenyezni, nagyon tanulságos kívülről nézni, ahogy a vesztesek az első csalódottságukban mindent mondanak, csak a vereséget nem ismerik el. – Csalás! – kiabálja valaki. – Nem ér, meglökött! – panaszkodik egy másik. Egy harmadik pedig azt vágja a győztes fejéhez: „Nem is te nyertél, hanem én!” Ez a nagyon jellemző szituáció jutott eszembe az ukrán vezetők Artyomovszk (Bahmut) elvesztetése után tett nyilatkozatai kapcsán.

Mert mi is történt azután, hogy a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin bejelentette: több hónapos ostrom után bevették az iparvárost?

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója például azt mondta: „Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetőjének állítása, miszerint az inváziós erők elfoglalták Bahmutot, arra irányult, hogy elterelje a figyelmet Volodimir Zelenszkij sikeres külföldi útjáról.” – Nem ez az első alkalom, hogy Prigozsin azt mondja: „mindent elfoglaltunk, és mi dominálunk” – jegyezte meg Podoljak egy televíziós interjúban. Podoljak szerint Bahmut fel lesz szabadítva, és megkérdőjelezte, hogy Oroszország hogyan fog talpra állni, miután rengeteg veszteség érte a város ostroma közben. Nem tudom, elég világos-e? Miközben az ukránok kiszorultak Artyomovszkból, Podoljak az oroszok miatt aggódik. Aranyos…

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hirosimai G7-csúcstalálkozón kapta meg a kérdést: A város még mindig Kijev ellenőrzése alatt áll-e? Erre ő azt válaszolta: „Nem hiszem”. A színészelnök hozzátette: a város teljesen elpusztult. – Bahmut ma már csak a szívünkben él. Semmi sem maradt ezen a helyen – tette hozzá, amivel lényegében elismerte a település elvesztését. Aztán jött az ukrán elnök sajtószolgálata, és azonnal tagadta a médiaértesüléseket, amelyek szerint az ukrán elnök elismerte: elvesztették Bahmutot. Sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov szerint a Bahmutra vonatkozó kérdés másként hangzott. Szavai szerint a zavar valószínűleg azért keletkezett, mert a kérdést feltevő újságíró két kijelentést tett, és Zelenszkij válaszából nem derült ki egyértelműen, hogy melyikre utalt. Ezzel két legyet ütött egy csapásra! 1. Egy kicsit az újságírón elverték a port. 2. A válaszból pedig végül csak nem derült ki, hogy az ukránok elvesztették a várost vagy sem. (Nyilván igen.)

A pálmát azonban az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevatij vitte el másnap, vasárnap, ő azt nyilatkozta, hogy az ukrán hadsereg nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a fegyveres erők kivonulnak Bahmutból. – A döntést a parancsnokság fogja meghozni – mondta az RBK-nak. – Különböző lehetőségek vannak, de ez csak a parancsnokság mérlegelésén múlik, amely a több mint egyéves háború során bebizonyította, hogy mindig helyesen dönt. Ez majd lehetővé teszi számunkra, hogy még nagyobb károkat okozzunk az ellenségnek, és ha szükséges, visszaszerezzük ezeket az állásokat – mondta Cserevatij. Megjegyezte, hogy az ukrán hadseregnek biztonságos útvonala van egy esetleges kivonuláshoz Bahmutból. Értitek? Az oroszok már egy napja az egész várost uralják, nincs szervezett ukrán haderő Artyomovszkban, de ők azt fontolgatják: lehet, hogy kivonulnak onnan. Ahogy mondják: ehhez azért pofa kell!

S végül egy gyöngyszem hétfőről. Az Indexen „Az ukrán erők nem adják fel Bahmutot” címmel jelent meg cikk. Ebben Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettest idézték, aki azt hangsúlyozta, hogy „az ukrán erők még mindig ellenőrzésük alatt tartanak több ipari létesítményt a város Litak elnevezésű kerületében.” – Maljar szerint a harcok folytatódnak a városban, és a védők teljesítik katonai feladataikat – írta az Ukrajinszkaja Pravda, amit az Index is átvett. Hát ez azért már több mint kínos!

Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna elismerni, hogy a város Ukrajna számára elveszett. Egyrészt, mert ez az igazság, másrészt, mert a mismásolással magukat járatják le! Ha érdekelné őket…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét