Emlékeztek még Palik László kerek negyedszázados, azóta szállóigévé változott kérdésére: „Hova tűnt Damon Hill?” Valami hasonló motoszkált bennünk az utóbbi időben az ukrán haderő parancsnokával kapcsolatban. „Hova tűnt Valerij Zaluzsnyij?”

Néhány fontos megjegyzés: A kitűnő tábornok rendkívül népszerű a katonaság és a civilek körében egyaránt. Volodimir Zelenszkijjel azonban nem felhőtlen a viszonya, március elején olyan csúnyán összevesztek, hogy még a sajtó is hírét vette. Valószínűleg az elnöki kabinet szivárogtatott, hogy nyomás alá helyezze Zaluzsnyijt, aki feladta volna a tarthatatlan Bahmutot (Artyomovszk), sok ezernyi embere életét (és harcértékét) mentve meg ezzel. A színész-elnök viszont hallani sem akart a taktikai visszavonulásról, ő eldöntötte, hogy a várost – kerül, amibe kerül – meg kell védeni.

Egyébként Zelenszkijnek kapóra jött a tábornok „gyávasága” (stratégiai megfontoltsága), mivel így foltot ejthetett a renoméján. Miért akarhatta ezt? Mert időről időre felröppentek olyan hírek, melyek szerint a kijevi rezsim öngyilkos politikájával szemben elégedetlenkedők vészforgatókönyveiben egy puccs, és az ukrán haderő parancsnokának hatalomra juttatása is szerepel. Propaganda vagy sem, láttunk már hasonlót a történelemben.

És most ugorjunk május elejére! Artyomovszkban kezdett kritikussá válni a helyzet, bár még senki sem sejthette, hogy csak napok vagy hetek vannak-e hátra az ostromlottak agóniájából. Az ukránok a csodában bíztak, és nyilván a parancsnokukban, de Valerij Fedorovics köddé vált.

Előtte rendszeresen posztolt, két-három naponta telefonon egyeztetett a nyugati szövetségesekkel, interjúkat adott, kilátogatott a frontra, buzdította a katonákat. Majd hirtelen semmi. Zaluzsnyijnak körülbelül két hete jelenése lett volna egy NATO-találkozón, de a „kritikus állapotra” való hivatkozással még az online becsatlakozást sem vállalta. Az ukrán sajtó egy korábban felvett, terjedelmes interjúját sugározta, ismételte és elemezte napokig, de élőben nem adtak semmit.

A tábornok hiánya hamar feltűnt mindenkinek, és mind az orosz, mind az ukrán Telegram-csatornákon kezdetét vette a találgatás: „Hova tűnt Valerij Zaluzsnyij?” Légből kapott, vad ötletek mellett végül is bennfentes forrásokra hivatkozva mindkét oldalon megjelent, hogy Pavlogradnál egy orosz bombázásban megsérült, kórházban ápolják, súlyos az állapota. Az ukránok azért nem beszéltek erről, mert féltek, csüggedés lenne úrrá a csapataikon, ha kiderülne.

Erre válaszul az ukrán fegyveres erők parancsnokságának Facebook-oldalán megjelent néhány fotó, azzal a megjegyzéssel, hogy Zaluzsnyij olyannyira él és virul, hogy még egy esküvőn is részt tudott venni. Igen ám, de a fotó, amelyen hárman láthatóak – a vőlegény, a menyasszony és a tábornok – bármikor készülhetett, s ami fontosabb: ha a „kritikus állapot” dacára a parancsnoknak volt ideje egy nászra, miért hagyta ki a NATO-találkozót?

Figyelemre méltó az is, hogy ezt az egy posztot leszámítva május 19-ig Zaluzsnyij nem tett közzé újabb, személyét érintő hírt. Az említett napon állítólag telefonon beszélt egy amerikai kollégájával, két nappal később pedig a NATO egyik képviselőjével.

Eközben, bár egyszerűbb és megnyugtatóbb lett volna, ha a tábornokot kiállítják egy sajtótájékoztatóra, a politikusokra maradt annak bizonygatása, hogy Valerij Zaluzsnyij jól van. Máig bezárólag olyan állítások hangzottak el többektől, köztük Anna Maljar védelmi miniszterhelyettestől, mint például: „A Kreml hazugságaival szemben a parancsnok nem halt meg, az előbb beszéltem is vele.” Olekszij Danilov, a védelmi tanács titkára pedig tegnap azt mondta: „Zaluzsnyij reggel tárgyalt az elnökkel.”

De hol egy közös fotó? Miért nem tart egy sajtótájékoztatót? – hiszen lenne miről beszélnie, például Artyomovszk kapcsán… Ahogy visszatért Hirosimából, Zelenszkij kilátogatott a frontra. A parancsnok miért nem kísérte el az elnököt? Ha Pavlograd kamu, orosz dezinformáció, azt nagyon könnyen és minden kétséget kizárólag bármikor cáfolni lehetett volna az elmúlt hetekben. A kijevi rezsim azonban ezt eddig nem tette meg. Hogy miért, az épp akkora rejtély, minthogy hova tűnt Valerij Zaluzsnyij?

Előző cikkScholz döbbenetes szövege viccnek azért durva lenne!
Következő cikkA Zelenszkij-rezsim egyelőre csak álmodozhat a NATO-tagságról

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét