Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg tart a háború – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője egy brüsszeli rendezvényen, amelyről itthon az Index.hu írt a Sky News beszámolója alapján. Mint fogalmazott, „nem szerepel a napirenden”, hogy a háború közepette váljon egy ország NATO-taggá. –A kérdés az, hogy mi történik, amikor a háború véget ér – tette hozzá Stoltenberg, aki még áprilisban arról beszélt, hogy minden NATO-szövetséges megállapodott Ukrajna csatlakozásáról.

A kérdés csak az: változott-e valami április óta, vagy akkor is az volt az álláspont, hogy Ukrajna NATO csatlakozása csak a háború után lehetséges. Nyilván az utóbbiról lehet csak szó, mert a NATO soha nem vett fel háborúban álló országot tagjai közé. Az észak-atlanti szerződés 5. cikke értelmében ugyanis, ha egy tagállamot támadás ér, akkor ez az egész szövetség elleni támadást jelent. S a kollektív védelem elve alapján minden tag köteles támogatni a megtámadott felet, azaz ez a helyzet automatikusan a NATO és a taggá váló országgal hadban álló állam közötti háborút eredményezne. Magyarul a NATO azonnal hadban állna Oroszországgal.

Így aztán bárki, elsősorban Ukrajnában, arról ábrándozik, hogy keleti szomszédunk a közeljövőben, még a háború idején, a NATO tagja lesz, őt ki kell ábrándítsam. De ami sokkal fontosabb és hangsúlyosabb, megtette ezt most helyettem Jens Stoltenberg!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mi van akkor ha NATO tag támad meg nem NATO tagot és az vissza vág.Mi van akkor ha Ukrán F16 ős támad Lengyel területről és az ellenség lelövi Lengyel légtérben.Esetleg Ukrajnát szabad támadni NATO légtérből csak Oroszországot nem?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét