Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat arról nyilatkozott, hogy az oroszok műholdas kapcsolaton keresztül irányítják az iráni Shahed drónokat, és mindegyiket egyedi útvonalon reptetik azért, hogy kiszámíthatatlanná tegyék a csapás célpontját. A szóvivő elárulta, hogy ha a drónok éjjel támadnak, akkor a leghatásosabb eszközként irányított légvédelmi rakétákat tudnak használni a megsemmisítésükre. Elismerte, hogy ez nem ideális, azonban az éjjeli viszonyok közt más hatékony eszközük nincs a drónok megsemmisítésére – erről számolt be az Ukrajinszka Pravda.

Hoppá. Hogy is van ez? Ez a nyilatkozat egy kőkemény magyarázata annak a találós kérdésnek, amely így hangzik: Elkészíteni, megvenni olcsó, lelőni drága. Mi az? A válasz: az iráni Shahed drón.

Nem tudom emlékeztetek-e arra a cikkünkre, amely hetekkel ezelőtt éppen ezt a kérdést feszegette. Azt írtuk akkor, hogy mivel a hírek szerint Kijev fogytán van a légvédelmi lövedékeknek, Oroszország a leghatékonyabban olcsó drónokkal tudja apasztani az ukrán rakéta-készleteket. Kijev ugyanis két dolgot tehet: elengedi a drónokat, de akkor azok kárt tesznek az ukrán létesítményekben, katonai támaszpontokban és csapatokban. Ha célba veszik a drónokat, akkor viszont 20 ezer dolláros eszközökre kell sokkal drágább, akár milliós rakétákkal tüzelniük. S nem elég, hogy ezek a rakéták drágábbak, de nincs is vég nélküli készlet belőlük.

Korábban március végén, április elején sokan úgy becsülték, hogy ha az ukránok olyan ütemben használják a légvédelmi rakétáikat, mint akkoriban, akkor májusra kifogyhatnak belőlük. Május van, annak is a vége, és az oroszok megállás nélkül küldik a Shahed drónokat. Ha a korábbi jóslatok beválnak, Ukrajna hamarosan kifogyhat a légvédelmi rakétákból. Ha ez bekövetkezik, akkor a Shahed drónokat felválthatják, de minimum kiegészíthetik a ballisztikus és hiperszonikus rakéták. Hatékony légvédelem nélkül szörnyű lehet a pusztítás. Előbb-utóbb kiderül az igazság!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét