Legalább tizenhat veterán amerikai katona meghalt már Ukrajnában a háború kitörése óta, miközben védték a lakosságot az orosz támadásoktól, vagy segítettek a bajbajutottaknak – erről írt a The Washington Post, amit itthon az Index.hu szemlézett. A cikkben felhívták a figyelmet arra, hogy mindezt magánemberként tették, figyelmen kívül hagyva Joe Biden elnök és az amerikai kormány többszöri figyelmeztetését, miszerint súlyos veszély vár mindenkire, aki részt vesz a háborúban. Az egyelőre nem világos, hány amerikai vállalt ilyen kockázatot, a lap több ezerre teszi a számukat. A The Washington Post emlékeztetett: Ukrajna a háború elején tavaly azt állította, hogy több mint 20 ezer amerikai állampolgár jelezte érdeklődését az ország idegenlégiójához való csatlakozás iránt.

Arra most nem térnék ki, mennyire életszerű, hogy a veterán amerikai katonák kizárólag a lakosságot védik az orosz támadásoktól, és segítenek a bajbajutottaknak az ukrajnai háborúban. Ennek a kérdésnek a megválaszolását rátok bízom. Az már sokkal érdekesebb, miként lehetséges, hogy miközben hosszú hónapok óta adott eseteb több ezer veterán amerikai katona harcol Ukrajnában, közülük alig néhányan hunytak el. (Mielőtt bárki azzal vádolna meg, hogy keveselljük az amerikai halottak számát, erről szó nincs, mi senki halálát nem kívánjuk, sőt. De hihetetlennek tartjuk, hogy egy ekkora kontingensből több mint egy év alatt csupán egy szakaszra való katona kerül a veszteséglistára. Összehasonlításképpen az ukránok szerint az orosz hadsereg több mint kétszázezer katonát vesztett miközben eddig alig e szám dupláját vetette be Moszkva a különleges katonai műveletben.)

Mi lehet a magyarázat?

1) Igaz, hogy több ezer veterán amerikai katona harcol Ukrajnában, de hazugság, hogy mindössze alig egy szakasznyi esett el közülük.

2) Helytálló a veszteséglista, de ez csak akkor hihető, ha a több ezernél lényegesen kevesebb amerikai katona harcol a fronton.

3) Mindkét adat stimmel, de a veterán amerikai katonák nem a fronton harcolnak, hanem a hátországban teljesítenek szolgálatot. Például távolról működtető fegyvereket kezelnek, ukrán katonákat képeznek ki, vagy a frontól messze eső objektumokat védenek.

A háború után talán ez a „titok” is kiderül majd!

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét