Megszokhattátok már, hogy bekezdéseinkben jellemzően a véleményünket mondjuk el a világban zajló eseményekről, az azok mögötti összefüggéseket keressük, vizsgáljuk, és kevésbé híreket közlünk első kézből. Ezúttal azonban kivételt teszünk, mert a látókörünkbe került egy gabonakereskedő, akinek nemcsak itthon, hanem a Felvidéken is vannak érdekeltségei. Nem okozunk meglepetést, az ukrán gabona lesz a téma…

Az illető azt mondta, nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi ukrán gabona van bent Magyarországon és a Kárpát-medencében, de az biztos, hogy rengeteg. Annyit tud, hogy Kelet-Magyarországon eszméletlen sok áru van, úgy tudni, Nyíregyháza körvényékén még a hűtött almatárolók is meg vannak töltve ukrán gabonával. Kelet-Szlovákiában a C. (egy amerikai multi leányvállalata) szintén nagyon sok tárolóhelyet kibérelt, és feltöltött ukrán gabonával. (Még jó, hogy az elején azt ígérték, hogy a harmadik világba megy majd az ukrán portéka…)

Nem véletlen, hogy sokan betáraztak az olcsó ukrán gabonából, a termékre az ára miatt hatalmas a kereslet. Aki csak teheti, vásárol belőle, mert könnyen kiszorulhat a piaci pozícióiból és meggyengülhet az, aki nem vesz, miközben a versenytárs vásárol. A problémát pedig az okozza, hogy az ukrajnai gazdáknak otthon lényegében semmilyen előírást nem kell betartaniuk – így olcsóbban tudnak termelni –, és így versenyeznek a szigorú korlátok közt termelő európai uniós szereplőkkel. Bennfentes forrásunk úgy véli, hogy június 30. után – egyelőre addig nem lehet ukrán gabonát és olajos magvakat behozni Magyarországra – súlyos gondok lesznek a magyar áru elhelyezésével. Az ukrán gabona miatt ugyanis már most is telített a piac, ráadásul a lakosság fogyasztása is csökkent. Lesznek termények, amelyeket majd a szabad ég alatt halmoznak fel, mivel a szállítási lánc is lelassult. A moratórium ráadásul a már megkezdett szállításokra, lekötött leszerződött mennyiségekre nem vonatkozik, a papírokkal pedig a szakértőnk szerint bőven lehet trükközni.

Nagy kérdés, mi lesz azzal a már hazánkban pihenő ukrán gabonával, ami ugyan olcsó, de könnyen lehet, hogy olyan vegyszerekkel és kemikáliákkal szennyezett, olyanokkal, amelyre a szervezetünknek nagyon nincs szüksége? Összekeverik a jó magyar gabonával, és majd megetetik velünk? Továbbviszik más országokba? (Szegények, akik megeszik) Egy biztos, meg nem semmisítik, az biztos, mert a nagy kereskedők, így az amerikai hátterű Cargill azt úgysem engedi. Félve várjuk a fejleményeket, és csak remélni tudjuk, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a (könnyen lehet, hogy szennyezett) ukrán gabonát június 30. után is távol tartja a magyar piactól és tőlünk, magyar emberektől.

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Bízom benne vagy csak remélem hogy a Magyar kormány,nem enged a brüsszeli zsarolásnak,de vannak ketejeim hiszen a covid oltásokat is propro által és a végén kiderült hogy az nem volt más mint az emberiség elleni bűncselekmény nemzetek irtása
    Ezek után kérdem mit várhatunk búza ügyben!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét