Keddre virradóan nagy erejű robbanás rázta meg a nova kahovaki vízerőmű gátját, amely ezúttal át is szakadt. Az ukránok rögvest Moszkvát vádolták: terrortámadást, ökocídiumot emlegettek. S felszólították a Nyugatot, hogy a történtekre tekintettel vállaljon az eddiginél is nagyobb szerepet a háborúban, amelyet Kijev szerint most már tényleg csak akkor lehet befejezetté nyilvánítani, ha megsemmisítő vereséget mértek Oroszországra. Az atlantista kórus kánonban visszaénekelte, hogy igen, igen. A mainstream sajtó pedig – szokásához híven – magáévá tette Volodimir Zelenszkij és az őt támogató erők álláspontját, amelyet a mindig készséges szakértők, például Rácz Andárs, a biztonságpolitika Oravecz Nórája sietve alá is dúcoltak.

Kezdjük az utóbbival! A logika szabályai szerint állítólag az oroszoknak állt érdekében a gát felrobbantása. Milyen logika szerint? A Dnyeper alsó folyásának a Nova Kahovka-i vízerőmű és Herszon közötti szakasza jellemzően 1-3 kilométer széles, és különösen a keleti, orosz kézen lévő partja mocsaras. Ezen a területen egyetlen nyugati szakértő és agytröszt sem várt ukrán ellentámadást, mert az erőszakos folyamátkelés ilyen körülmények között, pergőtűzben és a szinte sértetlen orosz légierő bombázásai mellett az öngyilkossággal egyenértékű.

Ráadásul, ha az utóbbi napok összecsapásait az offenzíva első akkordjának tekintjük, akkor az pontosan ott indult meg, ahol számítani lehetett rá: a Dnyipropetrovszk–Kramatorszk–Zaporozsje háromszögből előremozogva keleti és délkeleti irányban.

Mindemellett a Noha Kahovka-i erőmű és víztározó biztosítja a döntően orosz ellenőrzés alatt álló Dél-Ukrajna, különösen a Herszoni terület és a Krím ivóvíz- valamint áramellátását. A kiütésével épp a terület védői kerülnek nehezebb helyzetbe, nem is beszélve a polgári lakosságról! A gátszakadás a zaporozsjei erőmű biztonságos működését is veszélyezteti. Ami pedig az árhullámot illeti, a Google Maps e sorok írásakor hat helyen figyelmeztet árvízre: mindegyik keleti parti település.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az ukrán oldalt egyáltalán nem értinik a történtek, de tényszerűen megállapítható: az igazi és hosszú távú hatásaikat a 2022-ben Oroszországhoz csatolt Herszon és a 2014-ben annektált Krím szenvedi el. Szóval, mit is diktálnak a logika szabályai?

E poszt megírásához majdnem kizárólag a mainstream sajtóban és nyugati agytrösztök oldalán megjelent híreket böngésztük át: Reuters, AFP, The Guardian stb. – az egyedüli kivétel az ukrán (az ukrán!) Pravda volt. Az elmúlt egy év tudósításai szerint Kijev részéről először tavaly májusban vetődött fel az az elmélet, hogy az oroszok a Nova Kahovka-i gát felrobbantására készülnek. Vagyis nagyjából abban az időben, amikor a végéhez közeledett az Azovsztal ostroma, Volodimir Zelenszkij pedig a védők kimenekítéséért, repüléstilalmi zóna létrehozásáért és nyugati támogatásokért könyörgött. Ebben az időben az oroszok még jelentős területeket tartottak megszállva a Dnyeper nyugati partján, így teljességgel valószínűtlennek tűnt, hogy a csapataik utánpótlási vonalainak elvágására készülnének. Ugyanakkor a hadsereg ukrán szabotázsakcióktól tartva megerősítette a gát védelmét, az AFP riportere pedig egy támadás nyomait vélte felfedezni, a híd kerítésén ottjártakor, de a hírzárlat miatt nem tudott meg többet.

Augusztusban az ukránok ismét azt híresztelték, hogy az oroszok egy hamis zászlós művelet keretében fel fogják robbantani a Dnyepert 3,2 kilométer hosszan átszelő védművet. Kijev legnagyobb gondja ekkor Szoledar és Bahmut ostroma volt. Augusztus 10-én, amikor Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az ukrajnai háború a Krímen vette kezdetét és ott is kell véget érnie, majd benyújtotta igényét a legmodernebb nyugati fegyverekre, robbanások rázták meg a Noha Kahovka-i gátat. Egy ukrán helyi lap, majd több csatorna és az ukrajnai Pravda ezek után bemutatott egy felvételt, amin a híd látható, rajta tüzérségi gránátok okozta kráterekkel. A videót gyorsan eltávolították mindenhonnan, és Kijev közölte: a detonáició a szerkezeten belül következett be, mégpedig azért, mert az oroszok aláaknázták a gátat, és megkísérelték a levegőbe röpíteni.

A következő dátum október 18-a. Szergej Szurovikin, az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnoka azt nyilatkozta, hogy hírszerzési információk szerint Kijev újabb szabotázsakcióra készül. Ez már a nagy őszi ellentámadásra esik, az oroszok ekkoriban kezdték meg a visszavonulást a Dnyeper keleti partjára. Ugyanakkor az ukrán offenzíva kifulladóban volt, a lőszerkészletek megfogyatkoztak, és napról napra egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Kijev nem fog tudni stratégiai jelentőségű hídfőállásokat kialakítani a folyamon túlsó oldalán. Volodimir Zelenszkij 21-i videóüzenetében szózatot intézett a Nyugathoz. Azt mondta: „Most a világon mindenkinek erőteljesen és gyorsan kell cselekednie, hogy megakadályozzon egy újabb orosz terrortámadást.”

Erre a gát hirtelen a figyelem középpontjába került, de az egyébként ukránbarát elemzők, például a lengyel Varsói Intézet, arra a megállapításra jutottak, hogy „egy ilyen lépésnek nincs értelme Oroszország számára, mivel akadályozza katonai stratégiáját. Oroszország mindössze két héttel lassítja az ukrán csapatok előrenyomulását délen, ha felrobbantja a hatalmas Kahovka-gátat, de egy ilyen lépés elárasztaná a Dnyeper folyó bal partját, ahová valószínűleg az orosz csapatok vonulnának át a nyugati oldalról. Ráadásul a gát lerombolása után a Krím édesvízhiánnyal néz szembe, ami problémákat okoz az orosz irányítású zaporizzsjai atomerőműben.”

Sőt, október 26-án Andrij Juszov, az ukrán védelmi hírszerzés szóvivője is azt találta mondani, hogy „az orosz erőknek egyelőre nincs lehetőségük a Kahovka Vízerőmű gátjának felrobbantására a megszállt Herszon megyében.” November 6-án mégis minél korábbinál nagyobb károkat okozó robbanás történt, s csak kevésen múlott, hogy nem szakadt át jóvátehetetlenül.

A fentiek alapján és a ma hajnali katasztrófa nemzetközi visszhangjára figyelemmel könnyű belátni, hogy a Nova Kahovka-i gátat leginkább az ukránoknak állt érdekében a levegőbe repíteni. A keleti parti orosz állásokra veszélyt jelentő ukrán tüzérséget a történtek miatt nem kell hátrébb vonni, tovább ágyúzhatják az ellenségeiket. Az erőszakos folyamátkelés eddig sem volt reális lehetőség, a Dnyipropetrovszk–Kramatorszk–Zaporozsje háromszögből kiinduló ellentámadás kezdeti kudarcairól viszont jól eltereli a figyelmet, és tökéletes ürügy arra, hogy Kijev még több támogatást, még halálosabb fegyvereket és újabb szankciókat követeljen.

Előző cikkTele a padlás kétes hírű ukrán gabonával
Következő cikkMiért pont a Nova Kahovka-i gátról mondanának igazat az ukránok?

1 hozzászólás

  1. Az első nagyobb támadas során kb két dandárnyi kurán erőt vertek szét az oroszok.
    Néhany nap alatt 2000 halott és sebesült nulla km előrehaladás.nincs tartalékuk,amit az irányokba bevethettek volna.
    A 12 ukrán dandarból már csak 11 van,ha a két dandárnyi veszteséget szenvedett erőkből kivonvava harcból egy dandárt állítottak fel .
    Nem véletlen,hogy így mé pa nyugati elemzők többsége is arra a következtetesre jutottak,hogy így néhány h3t alatt elvesznek az ukrán tartalékok,amelyet a nagy tavaszi hadjárat rá hi oztak létre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét