Még mindig tartogatnak meglepetéseket az úgynevezett Pentagon-iratok. A kiszivárgott dokumentumok alapján a The Washington Post kedden azt írta, hogy a Biden-adminisztráció három hónappal az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat földgázvezeték felrobbantása előtt értesült arról, hogy az ukránok támadásra készülnek a vezeték ellen. A cikk szerint egy európai hírszerző szolgálat értesítette a CIA-t, miután tudomására jutott: a kijevi rezsim egy kis, hatfős búvárcsapattal és egy bérelt hajóval készül az akcióra, melynek részleteiről Volodimir Zelenszkijt sem tájékoztatták.

A jelentés tökéletes összhangban van azzal, amit az esetről tudni lehet, és a magunk részéről még azt sem tartjuk kizártnak, hogy a színész-elnök tényleg nem volt beavatva. Nem ő lenne az első háborús vezető, aki azt mondja az embereinek: tegyetek meg mindent a győzelem érdekében, de nem akarok tudni a mocskos kis részletekről. A szakirodalom az efféle kormányzásra egyébként a „gengszter-állam” kifejezést használja. A fentiekre tekintettel annyi mindenesetre a bizonyossággal határos valószínűséggel kijelenthető, hogy az ukránok szemrebbenés nélkül hazudtak az Északi Áramlat elleni terrortámadásról a világnak.

Ugyanez volt a helyzet az elmúlt év Oroszországban elkövetett politikai merényleteivel, amelyeket addig tagadtak, míg végül egy interjúban Kirill Budanov ukrán titkosszolgálati főnökből kibukott a beismerés. De tagadták azt is, hogy bármi közük lenne a föderáció nemzetközileg elismert határain belüli célpontok ellen elkövetett szárazföldi és dróncsapásokhoz. A belgorodi betörésnél kilőtt terepjárókra pedig azt mondták, hogy azok amolyan orosz Patyomkin-dzsipek, és fogalmuk sincs arról, kik garázdálkodnak a határ menti térségben. A hazugságokat a CNN titkosszolgálati forrásai leplezték le. Többek között elárulták: Ukrajna komplett szabotőrhálózatot épített ki, s az felelős a dróntámadásokért. A belga kormány pedig nyilvánosan kérte számon az ukrán vezetést, mely többek között belga fegyverekkel szerelte fel a különítményeseit, noha ehhez nem lett volna joga. Az USA is elhatárolódott a belgorodi incidenstől.

Ismert tény, hogy az ukránok hazudtak a Kígyó-sziget hőseiről és Kijev fantomjáról, valamint még akkor is ragaszkodtak a Patriot-rendszerek sebezhetetlenségéhez, amikor a Pentagon jelezte, hogy dolgoznak az orosz Kindzsal rakétával kilőtt egység javításán. Ezek a tények. És ezek után várják el Zelenszkijék, hogy higgyük el: az oroszok robbantották magukra a Nova Kahovka-i gátat, amelyet egyébként már egy nappal korábban megsérült valamilyen támadásban a The Washington Post közlése szerint.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét