Az orosz-ukrán háború eltelt több mint tizenöt hónapjában egyet megtanulhattunk, sok mindent megtudhatunk, csak az igazat nem. Egyelőre semmiképp, lehet, hogy soha. Itt van rögtön a régóta várt ukrán ellentámadás. Egyszer az ukránok azt mondják, hogy bármikor elindulhat – a világ már ki is mondja, hogy megkezdődött –, aztán Kijevből arról nyilatkoznak, hogy csak később dördül el a startpisztoly. Ukrán vezetők ugyanakkor arról is beszéltek, hogy nincs még itt az ideje a nagy ellentámadásnak, amit csak akkor indítanak meg, ha az összes beígért nyugati fegyver befut.

Az oroszok viszont arról tájékoztattak, hogy az ukránok az utóbbi napokban komoly erőket felvonultatva több szakaszon is megpróbálták áttörni a frontot, de visszaverték a kijevi csapatok támadásait. Vagyis továbbra is nagy kérdés, lesz-e egyáltalán nagy ukrán ellentámadás vagy sem, esetleg már el is indult…

Az orosz verzió kapcsán még kedden Szergej Sojgu védelmi miniszter adatokat is közölt, a számsor megdöbbentő, persze nagy kérdés, hogy igaz-e. Mindenesetre nézzük! Az orosz tárcavezető kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erőknek a front különböző részein megkísérelt összes offenzíváját megállították, aminek következtében az ukránok vesztesége összesen 3715 katona, 52 harckocsi, 207 páncélozott harcjármű, 134 jármű, 5 repülőgép, 2 helikopter, 48 tüzérségi löveg és 53 pilóta nélküli légi jármű, és a sor azóta még gyarapodhatott. Ráadásul az oroszok állították: kilőttek nyolc német Leopard páncélost és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit is.

Mi nem állítjuk, hogy Sojgu miniszter adatsora igaz. De egy biztos, ha a jelentésnek csak egy kis köze van az igazsághoz, akkor az ukránok nagy bajban vannak. Ennek a veszteséglistának ugyanis a fele is hosszú. S ha néhány sikertelennek látszó próbálkozásnál ekkora csapás érte az ukrán haderőt, és ráadásul úgy tűnik, teljesen feleslegesen, akkor nemhogy a Krímig, de a sarki fűszeresig nem jutnak a színészelnökék. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a következő napok, hetek sok kérdésre választ adhatnak!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét