Rendhagyó módon nyugati sajtószemlét végeztünk, és összegyűjtöttek azokat a politikusi nyilatkozatokat, amelyek szerint a Nova Kahovka-i víztározó gátja ellen elkövetett támadást egyértelműen az oroszok hajtották végre. A politikusok többsége durva fellépést, bíróság elé állítást sürgetett, és háborús bűnöket emlegetett, miközben az eset háttere továbbra sem tisztázott, ráadásul az ukránok elutasították a kivizsgálását is, amit többen egy független nemzetközi bizottságra bíztak volna.

Nézzük az első 60 óra termését június 6-án reggeltől:

1, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rögtön a tragédia napján arról nyilatkozott: megdöbbentette, hogy az oroszok felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Michel Twitter-oldalán arról írt, a polgári infrastruktúra lerombolása egyértelműen háborús bűncselekménynek minősül, ezért bíróság elé állítja Oroszországot.

2, Ugyancsak a tragédia napján, június 6-án a balti államok vezetői háborús bűnnek nevezték a kahovkai gát felrobbantását – erről akkor a Sky News.

– Gitanas Nauseda litván elnök példátlan orosz támadásnak nevezte a robbantást. Hozzátette, „egy ekkora gát lerombolása háborús bűn, amely civil emberek ezreit sodorja veszélybe”. Arról is beszélt, hogy „Oroszországot felelősségre kell vonni ezért, Ukrajnának pedig meg kell nyernie ezt a háborút”.

– Margus Tsahkna észt külügyminiszter közölte: ez a háborús bűn óriási környezeti és gazdasági károkhoz és több ezer ember evakuálásához vezetett. „A háborús bűnök elkövetőit bíróság elé kell állítani” – mondta.

– Edgars Rinkevics lett külügyminiszter pedig kijelentette: „Oroszország terrorista állam, amelyet meg kell állítani. Hozzátette, „növelni kell Ukrajna támogatását, és bíróság elé kell állítani a háborús bűnösöket” – közölte.

3, Az Európai Unió és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács is még kedden, melegében elítélte a Nova Kahovka-i víztározó gátja ellen elkövetett robbantásos támadást, ami miatt – mint írták – civileket kell evakuálni a térségből, és súlyos ökológiai kár fenyeget.

– Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy az ukrán polgári infrastruktúra elleni orosz támadások „példátlan szintet értek el” a vízerőmű gátjának megsemmisítésével. Mint írták, a robbantásos merénylet az orosz atrocitások új dimenzióját képviseli, és a nemzetközi jog, különösen a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősülhet. – Azzal pedig, hogy a gát vízszintjének csökkenése befolyásolja a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak hűtővízhez való hozzáférését, Oroszország megsérti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vonatkozó határozatait, valamint a NAÜ nukleáris biztonság és védelem biztosítására vonatkozó alapelveit. Ez felelőtlen és teljességgel elfogadhatatlan – húzták alá.

– A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács nyilatkozata szerint Oroszország teljes felelősséggel tartozik a nemzetközi humanitárius jog megsértéséért és a háborús bűnökért, beleértve a polgári és kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat is. – Oroszország meggondolatlan cselekedete számos civil kényszerű kitelepítéséhez vezetett, és újabb humanitárius válság kockázatát jelenti – figyelmeztettek.

4, A Sky News biztonsági és védelmi elemzője, Michael Clarke a legnagyobb környezeti katasztrófának nevezte a kahovkai gát leomlását, amely a csernobili katasztrófa óta történt az országgal. – A gát közelében lévő lakóterületeket teljesen elöntötte a víz mind az ukrán, mind az orosz oldalon – tette hozzá. A szakértő korábban azt mondta, teljesen biztos benne, hogy Oroszország a felelős a gát felrobbanásáért, majd hozzátette, hogy „a világon egyetlen tüzérségi lövedék sem képes hasonlót tenni egy gáttal”.

5, Izrael is úgy véli, hogy Oroszország robbantotta fel az ukrajnai Nova Kahovka-i gátat – mondta Eli Cohen izraeli külügyminiszter.

6, Oroszország viseli az elsődleges felelősséget az ukrán földön történtekért – mondta az Európai Bizottság helyettes szóvivője. Dana Spinant szavai szerint az EB úgy véli, hogy Oroszország a felelős a kahovszki vízerőmű gátjának felrobbantásáért. Spinant ezzel egy kínai újságíró azon állítására reagált, miszerint az Európai Unió független vizsgálat nélkül ítélte el Oroszországot a kahovszki vízerőmű felrobbantása miatt, miközben ugyanakkor az Északi áramlat gázvezeték felrobbantása után számos vizsgálatot folytattak.

Eddig a nyilatkozatok, és akkor jöjjön a személyes véleményünk. Akárki robbantotta fel a Nova Kahovka-i víztározó gátját, durva természeti katasztrófát idézett elő, és sokak életét sodorta veszélybe. De két kérdést azért felteszünk:

HA FÉL VAGY EGY ÉV MÚLVA KIDERÜL, HOGY A GÁTAT AZ UKRÁNOK ROBBANTOTTÁK FEL, AKKOR A NYUGAT UGYE ZELENSZKIJ ELNÖK – VAGY AZ UKRÁN FELELŐS – BÍRÓSÁG ELÉ ÁLLÍTÁSÁT IS KÖVETELNI FOGJA, ÉS KEMÉNYEN FELLÉP UKRAJNA ELLEN? ESETLEG MEG IS SZAKÍTJÁK MAJD A KAPCSOLATOT KIJEVVEL EGYTŐL EGYIG? (A mostani nyilatkozatokból ez egyértelműen következik!)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét