Ukrajnának az Oroszországgal folytatott heves harcok közepette jelentősen több német páncélosra van szüksége – jelentette ki Andrij Melnyik volt berlini ukrán nagykövet egy vasárnap megjelent interjúban. A kérés azután hangzott el, hogy Moszkva azt állította, több német gyártmányú Leopard harckocsit semmisített meg, miközben visszaverte Kijev kísérleteit az orosz vonalak áttörésére. A Tagesspiegelnek nyilatkozva Melnyik, aki jelenleg Ukrajna külügyminiszter-helyettese, azt mondta, hogy országának sokkal erősebb támogatásra van szüksége a Nyugattól, mint amilyet most kap.

A politikus felvetette, hogy a német hadsereg a már Ukrajnának szállított 18 Leopard 2 járműnél jóval többet is nélkülözhetne, megjegyezve, hogy Berlin arzenáljában több mint 300 ilyen típusú harckocsi van. – A biztosított Leopárdok száma megháromszorozható anélkül, hogy veszélybe kerülne Németország önvédelmi képessége – állította a külügyminiszter-helyettes.

Akkor a szokásainknak megfelelően jöjjön néhány gondolat:

1, Vajon miből gondolják az ukránok, hogy ha az ellentámadás első napjaiban – jelentősebb sikerek nélkül – elveszítettek egy sor eszközt, egyebek mellett jó néhány Leopard harckocsit, akkor a Nyugat azonnal, hanyatt-homlok pótolni akarja azokat? Nyilván, ha egy nagy sikereket hozó offenzívához kellene további eszközöket adni, akkor lehet, hogy szívesebben adnának újabb tankokat, de alighanem fölöslegesnek gondolják rommá lövetni a modern eszközöket a semmiért.

2, Az ukránok tényleg olyanok, mint az öreg halász felesége. Mindenből többet, még többet és nagyobbat kérnek, megállás nélkül. Kérdés, mikor gondolja majd azt a Nyugat, hogy az ukránok „mehetnek vissza a halászkunyhóba”?

3. Kövezzetek meg érte, de nekem az ukrán helyzetről, a szűnni követelések kapcsán mindig 1956 jutott eszembe. Akkor mi mit is kaptunk a Nyugattól? Mennyi puskát, tüzérségi eszközt, harckocsit és repülőt? A válasz: 0-át. Egy kevés segély érkezett csupán Nyugatról és egy-két együtt érző, bátorító szó. Aztán annyi. Mi kis túlzással két csúzlinak is örültünk volna, de semmit nem kaptunk. Ukrajna lassan a mindennél is többet kap, és nekik az sem elég. Meglesz még ennek a böjtje…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét