Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn részt vett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének vitáján Strasbourgban, ahol Jurij Kamelcsuk ukrán képviselő is kérdéseket intézett a magyar politikushoz. Kamelcsuk azzal kezdte a felszólalását, hogy elmondta: 1956-ban több mint 2600 magyart öltek meg, és csaknem 20 ezer sebesült meg Magyarországon három nap alatt a szovjet hadsereg miatt. – Talán ugyanerre a forgatókönyvre számítottak Kijevben is. Ukrajna a védőernyője az európai demokráciának. Ukrajna része az európai értékeknek, és mindig megvédi azokat – tette hozzá. Aztán Kamelcsuk kérdések sorát tette fel a magyar tárcavezetőnek, többek között ezeket:

– Miért blokkolta Budapest az Európai Békekeret Ukrajna katonai megsegítésére szánt forrás soron következő átutalását?

– Miért próbálja hazánk blokkolni az oroszellenes szankciókat?

– Mennyi orosz vagyont zároltak nálunk, és mikor tervezték azt átadni Ukrajna újjáépítésére?

– Hol van a magyar reakció az Ukrajna elleni kahovkai környezeti katasztrófára?

– Ki kezdte a háborút Ukrajnában?

– Ki a felelős az ukrán civilek haláláért?

A magyar válasz nem késlekedett, Szijjártó emlékeztetett arra, hogy amikor 1956-ban a szovjet Vörös Hadsereg lerohanta hazánkat, a nyugati világ csak nézte, mi történik Budapesten és Magyarországon. – Mindenféle támogatást ígértek, a Szabad Európa Rádió a médiatörténelmünk eddigi legnagyobb álhírét terjesztette, hogy az amerikaiak a sarkon vannak, hogy segítsenek nekünk. Senki nem jött segíteni, így akkor az én hazám 1990-ig kommunista megszállás alatt maradt. És az egész európai kontinensnek nagyon kényelmes volt ez a helyzet. 1990-ig semmiféle támogatást nem kaptunk, semmilyen hangot nem hallottunk, hogy Magyarország egy szabad és szuverén ország legyen a többi kelet-európai társországgal együtt – jegyezte meg Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta továbbá, hogy Magyarország eddig egyetlen szankciós csomagot sem vétózott meg az Európai Unióban. – Ugyanakkor a magyar kormány világossá tette, hogy mivel a magyar emberek nem felelősek ezért a háborúért, nem hagyjuk, hogy a magyar emberek fizessék meg ennek a háborúnak az árát. Amikor az energiaellátás biztonságáról van szó, akkor soha nem járulnánk hozzá olyan szankciókhoz, amelyek ezt veszélyeztetnék. Az energiaellátás kérdése egy tiszta fizikai kérdés, és semmi köze a politikai ízléshez – hangsúlyozta. Szijjártó Péter felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség a legnagyobb magyar bankot négy hazugság alapján felvette a háború nemzetközi szponzorainak listájára.

Magam Kamelcsuk képviselő hozzászólásához annyit fűznék hozzá, hogy nincsenek már európai értékek, amik voltak, azokat elárulta a Nyugat. Érdekek viszont vannak, azok amerikaiak, és azokat szolgálja a teljes Nyugat és a Zelenszkij-vezetés is. S végül még annyit, hogy mindannak ellenére, ahogy Ukrajna viselkedik Magyarországgal és a kárpátaljai magyar kisebbséggel, hazánk rengeteget tesz keleti szomszédunkért. Befogadjuk a főleg ukrán menekülteket, és óriási mennyiségben vittünk segélyszállítmányokat Ukrajnába. S ezért nem köszönetet, hanem kioktatást, támadást és fenyegetést kapunk. De Kamelcsuk és Zelenszkij „Urak”! Ne feledjétek, a fagyi visszanyal!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét