Kijev nyugati fegyvergyártókkal tárgyal az ukrajnai gyártás beindításáról, pár hónapon belül a megállapodások is megszülethetnek – adta hírül a Reuters. Szergej Bojev stratégiai iparágakért felelős miniszterhelyettes kifejtette: a különböző fegyvertípusok mellett drónok gyártása is várható Ukrajnában. A hírek szerint Ukrajna német, olasz, francia és kelet-európai gyártókkal is tárgyal a fegyvergyárak telepítéséről. Májusban VolodomirZelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna együttműködik a brit BAE Systems (BAES.L) védelmi vállalattal egy ukrajnai bázis létrehozásában, ahol a tankoktól a tüzérségi eszközökig különböző fegyvereket gyártanának és javítanának.

Csokorba szedtük a véleményünket:

1) Fogalmam sincs, miért éri meg ilyen szintű és méretű célpontokat adni az oroszok rakétáinak. A mai világban, de ez már tulajdonképpen évtizedek óta így van, amikor a műholdak segítségével többtízezer kilométer távolságról akár a tömést is látják azemberek fogában, akkor vajon mennyi ideig tart majd Moszkvának beazonosítania ezeket a célpontokat? Hát, biztosan nem sokáig.

2) Ha az oroszok beazonosítják, majd rakétákkal megszórják ezeket a gyárakat, akkor azok az üzemek, amelyeket több hónap alatt, akár eurószázmilliókból építenek fel, egy pillanat alatt válhatnak romhalmazzá. Vajon megéri?

3) Ha az oroszok beazonosítják, majd rakétákkal megszórják ezeket a gyárakat, akkor ott emberek is dolgoznak majd, bizonyára nem is kevesen. Hány ártatlan ember fog vajon meghalni a hülyeség oltárán? Mellesleg e kérdés kapcsán a Nyugat meglehetősen cinikus is. Amikor ugyanis a Rheinmetall német fegyvergyártó konszern vezetőjét azzal szembesítették, hogy az ukrajnai tankgyár beindítása elég kockázatos vállalkozásnak tűnik, Armin Papperger jelezte, nem aggódik. – Nem tervezzük, hogy német szakembereket küldjünk oda – tette hozzá. Az ukránok pedig meghalhatnak? – kérdezzük mi.

Erre a hírre reagálva Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a tőle megszokott iróniával azt írta: „Kérem, küldjék meg a gyár pontos koordinátáit. Köszönöm!” Az ukránok joggal tarthatnak attól, hogy az oroszok tudni fogják ezt segítség nélkül is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét