Oroszország felkészült arra, hogy a NATO folytatja a harcot Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ezzel a tárcavezető a NATO-főtitkárnak válaszolt, Jens Stoltenberg néhány nappal korábban ugyanis elutasította a konfliktus befagyasztására irányuló lépéseket, a növekvő ukrán veszteségek ellenére. A Welt am Sonntag című német lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában Stoltenberg kijelentette: „a béke nem jelentheti a konfliktus befagyasztását és egy Oroszország által diktált alku elfogadását”. Hozzátette, hogy „csak Ukrajna határozhatja meg az elfogadható feltételeket”, Vagyis magáévá tette az ukrán álmodozást, amely szerint Kijev visszaszorítja az orosz erőket a konfliktus előtti határokhoz, és elfoglalja a Krímet.

Szergej Lavrov erre azt válaszolta: ha a NATO-t képviselő Stoltenberg ismét kijelenti, hogy ellenzi az ukrajnai konfliktus befagyasztását, ahogy ők mondják, akkor harcolni akarnak. – Nos, hadd harcoljanak, mi készen állunk erre. Már régóta értjük a NATO céljait az Ukrajna körüli helyzetben, amelyek már évek óta világosak – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter. Nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban úgy jellemezte a konfliktust, hogy az orosz erők „az egész nyugati katonai gépezettel” állnak szemben. Lavrov, ha úgy tetszik, kedden erre rátett egy lapáttal, és kijelentette: a folyamatos fegyverszállítások Kijevbe azt mutatják, hogy a Nyugat „közvetlen résztvevője az Oroszország ellen meghirdetett hibrid háborúnak, sőt, a forró háborúnak”.

Ezek – mindkét fél részéről – világos szavak, túlságosan is. A gond csak, hogy akármelyik felet hallgatjuk, messzinek érezzük a békét, egyre messzibbnek. Legfeljebb, ha egy összeomló ukrán támadás után megindulnak az oroszok, és sikerre viszik a különleges katonai műveletet, esetleg akkor lehet fegyvernyugvás. A kérdés, meddig. Ha a globalista háttérhatalmon múlik, biztos, nem sokáig.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét