Abból kell kiindulnunk, hogy az ellenség támadási potenciálja még nem merült ki, számos stratégiai tartalékot még nem aktiváltak – figyelmeztetett a Biztonsági Tanács csütörtöki ülésén Vlagyimir Putyin, az orosz elnök azt kérte, hogy a hadműveletek tervezésénél ezt vegyék figyelembe. Szavai szerint a jelek arra utalnak: Kijev nyugati szövetségesei tényleg úgy döntöttek, hogy az utolsó ukránig fognak harcolni.

Szergej Sojgu védelmi miniszter az ülésen azt mondta, hogy az ukrán haderő, amely az elmúlt 16 nap során súlyos veszteségeket szenvedett, csökkentette aktivitását, és az átcsoportosításra összpontosít.

Hogy mit hoz a jövő, nyilván nem tudjuk. Az a megjelent, kiszivárgott (nemcsak orosz, hanem nyugati) hírek szerint is egyértelmű, hogy az ukránok nagyon komoly veszteségeket szenvedtek. Hogy pontosan mennyi embert, tankot, páncélozott járművet, tüzérségi eszközt, az lehet vita tárgya, de hogy sokat, az biztos. Az is biztosan látni, hogy a nagy lendülettel elindított ellentámadásban minimum pihenőt tartanak. Ám a helyzet az, hogy nem nagyon marad az ukránoknak más választása, mint folytatni az offenzívát. Részben azért, mert a Nyugat már túl sok energiát, pénzt ölt bele az ukránok támogatásába, és nem fogja hagyni, hogy Kijev idő előtt feladja a harcot. Másrészt, ha Ukrajna területeket akar visszaszerezni Oroszországtól, ahhoz támadnia és előrenyomulnia kell, Moszkva magától nem mond le egy négyzetcentiméter elfoglalt földdarabról sem.

Itt tartunk most, a többi a jövő zenéje. Egy biztos, az oroszoknak volt idejük megszervezni a védelmüket, a fegyvergyárak ontják magukból a különböző eszközöket, tankok, páncélozott harcjárművek, tüzérségi eszközök, helikopterek és repülőgépek érkezhetnek nagy számban a frontra, nem is beszélve a drónokról és rakétákról. Ukrajna helyzete reménytelennek látszik, és ha folytatja az elkeseredett ellentámadást, akkor elképesztően sok vérrel áztathatják el a földet. S ha egyszer kifullad az ellentámadás, akkor Moszkva veheti át a kezdeményezést. Nagy kérdés, hogy ha így lesz, hol állnak meg!?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét