Nagyon sokan teszik fel újra és újra azt a kérdést: meddig tart még az orosz-ukrán háború? Mikor lesz már vége az ukrajnai őrületnek? Ami engem illet: nos, én nem érzem azt, hogy akár a Nyugat, akár Oroszország a háború végét akarná. Egyelőre. Mindkét fél kitűzött magának egy célt, és azt még bizonyosan nem érte el. Persze kialakulhatna egy patthelyzet is, de ahhoz még nem telt elegendő idő.

Csak sejtéseink lehetnek arról, hogy az oroszok pontosan mit várnak a különleges katonai művelettől, a teljes Donbász megszerzése bizonyára benne van a terveikben. De vannak, akik szerint Harkovot ás Odesszát is akarják, és akár a Dnyeszterig is elmennének. Ki tudja?

A Nyugat céljai bizonyos szempontból még homályosabbak. A véleményem az, hogy a globalisták két dologban érdekeltek: az üzletben, vagyis a profitban és Oroszország meggyengülésében. Utóbbi nyilván még több hasznot hozhatna a profitéhes keselyűknek. S hogy ezt mennyire megalapozott? Az Oroszhirek.hu és mások is beszámoltak róla, hogy mit mondott a Blackrock (a világ legnagyobb vagyonkezelő óriáscége) egyik toborzója az O’Keefe Media Groupnak egy videóban. A konkrét mondat így szól: „A BlackRock azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább tartson, mert az „jót tesz az üzletnek”.

– A háború tényleg kib***ott jó az üzletnek – hangsúlyozta Serge Varlay, aki azóta törölte a LinkedIn-profilját. Egy olyan forgatókönyvet vázolt fel, amelyben egy befektető profitálhatna a búza árának az ukrán búzasilók bombázása által kiváltott, ugrásszerű emelkedéséből, kifejtve, hogy „az ingadozás lehetőséget teremt a profitszerzésre”. – Nem akarjuk, hogy a konfliktus véget érjen – folytatta Varlay, megjegyezve, hogy „minél tovább tart ez, annál gyengébb lesz Oroszország”. Varlay azzal is dicsekedett, hogy munkaadója irányítja a politikai rendszert. – Nem az számít, hogy ki az elnök, hanem az, hogy ki irányítja az elnök pénztárcáját – jelentette ki, tisztázva, hogy a fedezeti alapok, a BlackRock, a bankok azok, akik „irányítják a világot”.

Szó, ami szó, a BlackRock nem akármi. A vagyonkezelő óriáscég több mint tízbillió dolláros kezelt vagyonával a legnagyobb amerikai nagyvállalat és nyugdíjalap, köztük a Microsoft, az Apple, az Amazon, az Nvidia, az Alphabet, a Pfizer, a Tesla, a Merck, a Visa és a Mastercard jelentős részvényeit ellenőrzi.

Nyilván nem állíthatjuk, hogy a most ismertetett példa általánosságban mutatja be a BlackRock álláspontját, de valószínű, hogy nem egy elszigetelt jelenségről beszélünk. S ha a BlackRocknál nagyon nem akarják, hogy az orosz-ukrán háborúnak hamar vége legyen, akkor jó eséllyel más piaci szereplők is így vannak ezzel.

Szóval, mikor lesz vége a háborúnak? Ha a Nyugaton múlik, talán akkor, ha majd többet visz, mint hoz, miként korábban Irakban vagy Afganisztánban. S hogy mi lesz az egyfolytában szenvedő, emberek tíz-, akár százezreit veszítő, egyre inkább romokban heverő Ukrajnával? Na ez az, ami a profithajhászokat a legkevésbé érdekli. Érthető, hiszen különben nem lennének profithajhászok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét