Az angol lehet lényegét tekintve Ukrajna második hivatalos nyelve miután Volodimir Zelenszkij a Legfelsőbb Tanács elé terjesztett egy erről szóló törvényjavaslatot – írta a Nexta. A dokumentum értelmében a továbbiakban a helyi közigazgatási vezetőknek, a tisztviselőknek, a rendőröknek és az ügyészeknek is beszélniük kell angolul.

Mondanám, hogy értem, de az nem lenne igaz. Alap esetben mekkora esély van arra, hogy a háború miatt romokban heverő Ukrajnában angol anyanyelvű emberek jelennek meg tömegével, akiket az apparátusnak ki kell szolgálnia? Hát, nem sok.

Vagy már arra az időszakra készülnek, amikor a Nyugat benyújtja a számlát, és a pénzéhes paraziták elárasztják Kijevet, hogy kárpótolják magukat korábbi „befektetéseikért”? Vagy zsoldosokat várnak akkora tömegben, hogy erre szükség van?

Hát majd kiderül. Bennem mindenesetre a törvényjavaslat nem ébreszt kellemes gondolatokat. Különös tekintettel arra, hogy az orosz nyelvet és kultúrát szinte teljesen száműzték a közéletből, és a többi nemzetiségi nyelvet, így a magyart is az egyházi szertartások és a magánbeszélgetések szintjére szorították vissza.

Kijev tehát úgy akar békét, úgy akarja visszaszerezni a szakadár területeket, hogy korlátozza a kisebbségi nyelvek használatát, de közben kötelezi az apparátust, hogy mindenki tanuljon meg angolul. Nem furcsa ez egy kicsit?

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét