Mint az éjszakai pillangók a rovarcsapdát, úgy döngicsélik körül Ukrajnát a lengyelek és a balti államok. A probléma csak az, ha jön a villanás, az nem csak őket fogja megperzselni.

A közelgő NATO-csúcstalálkozó előtt a „hajlandók szövetsége“ egyre újabb és újabb diplomáciai rohamokat intéz vonakodó szövetségesei ellen. Azt akarják kikényszeríteni, hogy az északatlanti szervezet ígérjen Kijevnek „teljes jogú tagságot“ a katonai blokkban, „ha a háborúnak vége“, illetve addig is adjon konkrét „biztonsági garanciákat“ valamiféle partnerségi program keretében.

Ami a követelés első felét illeti, az az Ukrajna totális győzelmébe vetett vakhitet tükrözi, ami a másodikat: az viszont már a többi NATO-tag kételyeiről árulkodik.

Kijev óhajai eddig is teljesültek, bár Volodimir Zelenszkij épp a napokban panaszkodott arra, hogy az F-16-os pilóták kiképzése és a gépek továbbítása szerinte nem a megfelelő ütemben halad. Szóval, ha írásba foglalt garanciákra van szükség, akkor az azt jelenti, hogy a „hajlandók“ megkérdőjelezik a szövetség egységes szándékát Ukrajna végsőkig való támogatására, és úgy vélik, hogy Washington, Berlin vagy Párizs egy ponton túl a sorsára hagyhatja Kijevet.

Valamit egyébként biztosan felkínál majd a NATO Zelenszkijéknek Vilniusban, és az is borítékolható, hogy minden hiszti ellenére – „Nem megyünk el, ha nem kapunk meg mindent, amit akarunk!“ – az ukránok duzzogva, de el fogják fogadni, amit löknek nekik. Nem tehetnek mást.

A nagy kérdés az, hogy mi lesz ez a valami. A jobbik esetben még egy kis lőszer, egy kis fegyver és egy semmire nem kötelező „menetrend“ a valamikori tagság lehetőségének lebegtetésével, konkrét ígéret és kötelezettségvállalás nélkül.

A rosszabb forgatókönyv, aminek a megvalósulása egyáltalán nem esélytelen, az, hogy a szövetség szabad kezet ad a „hajlandóknak“. A Bekezdéseken többször szóba került már az az őrült elképzelés, miszerint egyes tagállamok Varsó vezetésével a NATO-tól függetlenül békefenntartókat küldhetnének Ukrajnába.

Lengyelországban – ami most kapott egy jelentősebb amerikai fegyverszállítmányt – és a Balikumban a szövetség már megnövelte a katonai jelenlétét, így a védelmük garantálva van arra az esetre is, ha saját katonáikat mondjuk Kelet-Galíciába küldik. Viszont azt is észben kell tartani, hogy nem léteznek NATO-tól független NATO-csapatok.

Ukrajna felvétele az északatlanti szerződés szervezetébe magával vonná az 5. cikkely alkalmazását és atomháborúhoz vezetne. A „hajlandók szövetségének“ intervenciója esetén a koalíciós erőket ért bármiféle, akárcsak egy véletlen támadás megint csak az 5. cikkel alkalamzásához vezethetne. A végeredmény abban az esetben is egy atomháború.

Ha egy pisztollyal játszanának oroszrulettet egy terepasztal körül, azt mondanánk, az ő dolguk, így viszont a lengyelek és kis barátaik a mi életünkkel is játszanak. Jó lenne, ha végre valaki lehűtené őket. Erre Vilniusban lenne lehetőség. Kár lenne elszalasztani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét