Mint az éjszakai pillangók a rovarcsapdát, úgy döngicsélik körül Ukrajnát a lengyelek és a balti államok. A probléma csak az, ha jön a villanás, az nem csak őket fogja megperzselni.

A közelgő NATO-csúcstalálkozó előtt a „hajlandók szövetsége“ egyre újabb és újabb diplomáciai rohamokat intéz vonakodó szövetségesei ellen. Azt akarják kikényszeríteni, hogy az északatlanti szervezet ígérjen Kijevnek „teljes jogú tagságot“ a katonai blokkban, „ha a háborúnak vége“, illetve addig is adjon konkrét „biztonsági garanciákat“ valamiféle partnerségi program keretében.

Ami a követelés első felét illeti, az az Ukrajna totális győzelmébe vetett vakhitet tükrözi, ami a másodikat: az viszont már a többi NATO-tag kételyeiről árulkodik.

Kijev óhajai eddig is teljesültek, bár Volodimir Zelenszkij épp a napokban panaszkodott arra, hogy az F-16-os pilóták kiképzése és a gépek továbbítása szerinte nem a megfelelő ütemben halad. Szóval, ha írásba foglalt garanciákra van szükség, akkor az azt jelenti, hogy a „hajlandók“ megkérdőjelezik a szövetség egységes szándékát Ukrajna végsőkig való támogatására, és úgy vélik, hogy Washington, Berlin vagy Párizs egy ponton túl a sorsára hagyhatja Kijevet.

Valamit egyébként biztosan felkínál majd a NATO Zelenszkijéknek Vilniusban, és az is borítékolható, hogy minden hiszti ellenére – „Nem megyünk el, ha nem kapunk meg mindent, amit akarunk!“ – az ukránok duzzogva, de el fogják fogadni, amit löknek nekik. Nem tehetnek mást.

A nagy kérdés az, hogy mi lesz ez a valami. A jobbik esetben még egy kis lőszer, egy kis fegyver és egy semmire nem kötelező „menetrend“ a valamikori tagság lehetőségének lebegtetésével, konkrét ígéret és kötelezettségvállalás nélkül.

A rosszabb forgatókönyv, aminek a megvalósulása egyáltalán nem esélytelen, az, hogy a szövetség szabad kezet ad a „hajlandóknak“. A Bekezdéseken többször szóba került már az az őrült elképzelés, miszerint egyes tagállamok Varsó vezetésével a NATO-tól függetlenül békefenntartókat küldhetnének Ukrajnába.

Lengyelországban – ami most kapott egy jelentősebb amerikai fegyverszállítmányt – és a Balikumban a szövetség már megnövelte a katonai jelenlétét, így a védelmük garantálva van arra az esetre is, ha saját katonáikat mondjuk Kelet-Galíciába küldik. Viszont azt is észben kell tartani, hogy nem léteznek NATO-tól független NATO-csapatok.

Ukrajna felvétele az északatlanti szerződés szervezetébe magával vonná az 5. cikkely alkalmazását és atomháborúhoz vezetne. A „hajlandók szövetségének“ intervenciója esetén a koalíciós erőket ért bármiféle, akárcsak egy véletlen támadás megint csak az 5. cikkel alkalamzásához vezethetne. A végeredmény abban az esetben is egy atomháború.

Ha egy pisztollyal játszanának oroszrulettet egy terepasztal körül, azt mondanánk, az ő dolguk, így viszont a lengyelek és kis barátaik a mi életünkkel is játszanak. Jó lenne, ha végre valaki lehűtené őket. Erre Vilniusban lenne lehetőség. Kár lenne elszalasztani.

Előző cikkNa, ezért veszélyes az, ha bevándorlók lepik el Európát!
Következő cikkÍgy teremt alternatív valóságot az atlantista sajtó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét