Aki csak az atlantista sajtóból tájékozódik – és figyelem: ez nem feltétlenül csak a liberális szinonímája – könnyen zavarba jöhet, ha megpróbálja végig pörgetni magában, mit hallott és olvasott; összességében mi az, amit tud az ukrajnai háborúról. Kezdjük egy friss példával: ma reggel számtalan portálon megjelent, hogy Volodimir Zelenszkij hírszerzési forrásokra hivatkozva újfent a zaporozsjei erőmű oroszok általi felrobbantásától tart. A hír igaz, amit viszont sugall az nem. Lássuk, mi az, amit elhallgatnak előlünk:

  1. Zelenszkij hetek óta a nukleáris infernó rémképével riogat, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és maga a nagy testvér, az Egyesült Államok is cáfolta, hogy Moszkva terrorakcióra készülne. Sőt, mert talán ez a legfontosabb: a NAÜ szakértői ott vannak a helyszínen. Erre a híradások többsége „elfelejt“ emlékeztetni, pedig nem lényegtelen adalék a kijevi rezsim szavahihetőségének megítéléséhez.
  2. A mainstream sajtó – kevés kivételtől eltekintve – egy szót sem írt arról, hogy az ukránok hetek óta egy közelgő atomkatasztrófa menedzselésére készülnek (akárcsak a lengyelek). A kijevi egészségügyi minisztérium kedden este, Zelenszkij beszéde előtt kiadott egy brosúrát arról, mi a teendő a robbanás után. Ez és az oktatófilmecskéjük futótűzként terjedt aztán. Egy nappal korábban egyébként a kullancscsípésekről posztoltak hasonlót… Szóval, nyilvánvalóan egy megkonstruált hisztériakeltéssel állunk szemben, csak ezt éppen az atlantista média elfelejtette jelezni.
  3. Ahogy azt is: a történet Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főtanácsadójának kedd délutáni bejelentésével kezdődött. Karcsaa közlése szerint tudomásukra jutott – nyilván titkosszolgálati forrásból –, hogy Kijev július 5-re tűzte ki az atomerőmű elleni támadás időpontját. De beszélt arról a NAÜ által megerősített tényről is, hogy az ukránok július 4-re virradóan levágták az atomerőművet a Dnyeper-vezetékről, így annak áramellátását csak egyetlen tartalék áramkör biztosítja jelenleg.

Most képzeljük el a következőt! Részleteket látunk a Csillagok háborújából. Ennyit és semmi többet: a lázadók ellopják a tervrajzokat; felrobbantják a halálcsillagot; Darth Vader azt mondja, Luke-nak, hogy ő az apja; Luke levágja Darth Vader karját a második halálcsillagon; a második halálcsillag felrobban. Ezek után ki a gonosz és a terrorista? Nevetséges példa, de az atlantista sajtó pontosan így szűri a híreket.

Hogy ez túlzás? Hányan írták meg, hogy kedd éjjel az ukránok a donyecki régiót bombázták, és eltaláltak többek között egy kórházat és egy társasházat? Legalább két gyermek meghalt az oroszlakta területeken – az egyikük mindössze két éves volt. Az atlantista sajtó minden reggel beszámol arról, hány ukrán halt vagy sebesült meg a kijevi hatóságok közlése szerint az előző nap. Jellemzően kritikátlanul átveszi az orosz hadiveszteségekről szóló híradásokat is. A számok forrása többnyire egy olyan honlap, amelyen az „ukrán veszteségek“ menüpont alatt egy éve csak ennyi áll: „A hősök soha nem halnak meg.“

Az atlantista sajtó szerint az orosz invázió egy törvénytelen és ki nem provokált agresszió volt, amely 2022. február 24-én vette kezdetét. Kínosan ügyel arra, hogy a háborús hírekben ne emlegessék fel a Velencei Bizottság által is vállalhatatlannak tartott ukrán nemzetiségi politikát, a 2014-es tüntetések vérbefojtására tett kísérletet, vagy azt, hogy Vlagyimir Putyin már 2007-ben leszögezte Münchenben: a NATO további, keleti irányú bővítése az a vörös vonal, amit Oroszország semmilyen módon nem tud tolerálni.

Tehát, részleteket kapunk a „Csillagok háborújából“, gondosan válogatva, hogy senki se kételkedjen abban, „Darth Vader“ az áldozat. De, ha figyelmesek vagyunk, rájöhetünk, hogy nem áll össze a kép. „Mit keres a galaxis közepén egy halálcsillag?“ vö. „A NATO egy védelmi szövetség, nem fenyeget senkit.“ Szóval, legyetek résen, és kételkedjetek!

Előző cikkAtomháborúba hajszolhatnak minket egyes NATO-tagok
Következő cikkUkrajna a nyugati szakadék felé vezető utat keresi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét