Amióta csak működünk, és főleg, amióta elkezdődött Oroszország különleges katonai művelete Ukrajnában, keleti szomszédunk honi és nemzetközi barátai rendre a fejünkhöz vágják, hogy Putyin bérencei vagyunk és az öldöklés pártján állunk. Legutóbb egy bejegyzéshez adott hozzászólásban kaptunk hideget-meleget, az illető megvádolt minket mindennel, hitünk szerint alaptalanul. Az illető úgy köszönt el, hogy Slava Ukraini! (Ez magyarul azt jelenti, hogy Dicsőséget Ukrajnának!) Itt az idő, hogy újra tisztába tegyük a dolgokat…

1, Kezdjük a végéről. Nemcsak úgy gondoljuk, hanem egészen biztosak vagyunk abban, hogy egy magyar ember nem írhatja le azt: „Dicsőséget Ukrajnának!” Először is azért nem teheti, mert a Zelenszkij-féle vezetés alatt – de már korábban is – az ukránok folyamatosan üldözték a magyar kisebbséget Kárpátalján. S nemcsak a nyelvtörvényre kell gondolni. A témában hamarosan elkészül a videónk, úgy hisszük, magáért beszél majd.

2, Másodszor, fontos tisztázni, mit kaptunk pozitív értelemben az ukránoktól? Nagyjából semmit. A magyar kisebbséget, mint írtam, folyamatosan vegzálják, a magyar közösség életét ellehetetlenítik. A sok milliárd forint értékben küldött segélyekért és adományokért vagy a menekültek befogadásáért a legritkább esetben mondanak köszönetet, sokkal inkább követelőznek és vádaskodnak. Ehhez képest Oroszországgal legalább korrektnek mondható, működő gazdasági együttműködésünk van, elsősorban az energiák területén.

3, Ukrajna minden csak nem mintaállam. Nemcsak a kisebbségekkel bánnak durván, hanem más gondok is van keleti szomszédunknál. Elég csak a mérhetetlen korrupcióra gondolni, amely akárhogy hangoztatja Zelenszkij elnök, nem akar elmúlni. Súlyos kérdések merültek fel a segélyek felhasználásával és a fegyveradományok sorsával kapcsolatban is. Ukrajnában ellenzéki pártokat és médiumokat tiltottak be, amely egy demokratikus országban nem szokás. Emellett egy időben teret engedtek az önbíráskodásnak, a durva kényszersorozásokról is nagyon sok videót osztottak meg a világhálón. S akkor ott vannak még a félkatonai csapatok, amelyeknek nagyon sok tagja vall szélsőséges eszméket. Ugye, senkit nem kell emlékeztetnünk a horogkeresztes tetoválásokra, felvarrókra vagy zászlókra!?

4, Úgy gondolom, hogy az első három ponttal éppen elég magyarázatot adtam arra, hogy egy magyar ember miért nem lehet ukránbarát, de van még egy szintén lényeges, magasabb rendű szempont is. Nem tenne jót a világnak, ha Ukrajna dicsőségesen kerülne ki a háborúból. S erre legalább két indok van. Ha Ukrajna sikeres lenne, akkor maradna az antidemokratikus Zelenszkij-vezetés, ami a kárpátaljai magyaroknak és a magyar-ukrán kapcsolatoknak is rendkívül rosszat hozhatna. Ráadásul, Oroszország vereségével nem Ukrajna győzne – Kijev ebből a háborúból már nem kerülhet ki nyertesen –, hanem a profithajhász, keleti szomszédunkat teljes egészében behálózó és gazdaságilag megszálló globalisták. A világ sokkal inkább egypólusú maradhatna, és a háttérhatalom beteges, értékeknek álcázott öncéljai még inkább érvényre jutnának. Azt ugyanis senki ne gondolja egy pillanatig se komolyan, hogy a nyugati világ a demokratikus értékek védelmében sietett Ukrajna segítségére. Már csak azért sem, mert ilyenek nem nagyon vannak Ukrajnában. A háttérhatalom sokkal inkább hasznot remél Kijev támogatásától és Oroszország vélt gyengítésétől.

+1, S rögzítsünk még két dolgot. Először is azt, hogy nem vagyunk a háború pártján, és rendkívüli módon sajnáljuk az ártatlan áldozatokat és sebesülteket, legyenek azok ukránok vagy éppen oroszok. Másodszor, nem vagyunk Putyin bérencei sem, tisztában vagyunk vele, hogy Moszkva is elsősorban a nagyhatalmi érdekei mentén cselekszik. De az nagyon fontos, hogy nemcsak Oroszország tesz így, hanem a globalisták is, a többi csak a maszlag. Éppen ezért mi elsősorban azt mondjuk: Dicsőséget Magyarországnak! S úgy hiszem, ebben egyetérthetünk! Ha pedig valaki magyarként Ukrajna érdekeit a saját hazája elé helyezi, az nem több mint rongyember!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét