A 2. hadtest parancsnokhelyettese, Apti Alaudinov által irányított Ahmat különleges alakulatot átcsoportosították Bakhmut térségébe – közölte Ramzan Kadirov csecsen vezető. A politikus a Telegram-csatornáján egészen pontosan úgy fogalmazott: „a különleges művelet parancsnoksága átcsoportosította az Apti Alaudinov által irányított Ahmat különleges erők egységét a nehéz Bahmut területére. Ez a döntés a vezérkar bizalmáról árulkodik, és bizonyítja az egység magas harci képességét”.

Nagy kérdés, mire készülnek a csecsenek Bahmutnál! Kadirov csapatairól rengeteg videóanyagot vettek fel a különleges katonai művelet elején, arról, hogy miként gyülekeznek, majd a frontról is sok felvételt küldtek. Ez kiváltképp így volt Mariupol elhúzó ostroma alatt, amikor az Azovval, valamint más ukrán és zsoldos egységekkel folytatott harcaikról folyamatosan tudósítottak. Aztán a csecseneket visszavonták a frontról, és helyettük jött a Wagner. Ezt követően lényegében kétszer hallottunk érdemben a csecsenekről. Egyszer akkor, amikor az Ahmat különleges műveleti osztag az oroszországi Belgorod régióba vonult, hogy a csecsen fegyveres erők elhárítsák a területet fenyegető veszélyeket. Előzőleg, idén májusban ukránbarát milicisták – jórészt valószínűleg ukránok – törtek be itt Oroszország területére, aztán az első támadást több is követte. Másodszor akkor hallottunk a csecsenekről, amikor kirobbant a Wagner-lázadás, és Kadirov emberei Rosztovba vonultak, hogy megütközzenek a zendülőkkel. Aztán, szerencsére az összeütközés már elmaradt, mert Prigozsin még időben észbe kapott.

A harcedzett és kifejezetten magas harcértéket képviselő, főként városi harcokban jeleskedő csecsenek most új feladatot kaphattak, ami semmi jót nem jelent Zelenszkij elnöknek és társainak. Az igazán komoly fricska az lenne, ha a bő egy hónapja tartó és leginkább állóháborúhoz hasonlító ukrán ellentámadás közben az oroszok indítanának ellenakciót Kramatorszk és Szlavjanszk felé. Rövid időn belül kiderül, miért érkeztek a csecsenek Bahmutba! Egy biztos, aligha nyaralni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét