A német haditechnikai eszközöket gyártó Rheinmetall három hónapon belül üzemet nyit Ukrajnában – közölte Armin Papparger, a vállalat vezérigazgatója a CNN-nek. Az OroszHírek azt írta, hogy sajtóértesülések szerint Kárpátalján, Feketeardó község közelében már több mint egy hónapja épül a gyár. Az üzem eleinte a nyugati páncélozott járművek helyi szervizelésével foglalkozik majd.

A portál emlékeztetett arra: a Rheinmetall még márciusban jelentette be, hogy egy 200 millió eurós harckocsigyárat tervez nyitni Ukrajnában, amely évente mintegy 400 jármű gyártására képes. Akkor Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azzal fenyegetőzött, hogy Kalibr cirkálórakétákkal csapást mér az üzemre; később azt kérte, hogy „küldjék el a leendő üzem pontos koordinátáit”. Papparger azt közölte: megpróbálják majd az üzemet megvédeni az esetleges moszkvai csapásoktól.

Eddig a tudósítások, jöjjön a véleményünk. Nem tudjuk biztosan, hogy valóban Kárpátalján épül a Rheinmetall gyára, de ha a hír igaz, akkor ez egy ördögien fondorlatos terv.

Hogy miért? Azt ugye, senki nem gondolja komolyan, hogy Oroszországnak nincsenek meg az üzem koordinátái. Ha valóban ott épül a gyár, akkor azt Moszkvában is pontosan tudják, és aligha hiszem, hogy érintetlenül hagyják a fegyvergyárat.

De mit tudnak tenni? Személyesen, kommandós akcióval nagyon nehéz lenne megtámadni az üzemet, mert Feketeardó az orosz-ukrán háború frontvonalától légvonalban 7-800 kilométerre, közúton pedig több mint 1100 kilométerre fekszik. Ráadásul a település értelemszerűen a Kárpátokon innen van. Így ezt a verziót elvethetjük. Marad a precíziós rakétacsapás. Csakhogy a település alig tíz kilométerre fekszik a magyar határtól és körülbelül négyre a romántól. Ráadásul a pontos helyszínt nem is ismerjük, így ha az üzem a falutól keletre épül, akkor lehet, hogy a helyszín csak egy-két kilométerre vagy még akár annyira sincs a román határtól. Emellett olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a gyár részben vagy egészben a föld alatt épül. Vagyis, ha az oroszok célba veszik, akkor nagyon pontosan kell célozniuk, és meglehet, bunkerromboló rakétát kell használniuk. Ha viszont kicsit is célt tévesztenek, akkor a rakéta akár NATO-tagállam területére, Magyarországra vagy Romániába is csapódhat.

S a terv ettől ördögi. Ha ugyanis az üzem néhány kilométerre keletre, de még román területen épülne, az oroszok nem tehetnének, és nem is tennének ellene semmit. Egy NATO-országot nem vehetnének célba. De más a helyzet, ha még Ukrajnában épül az üzem. Ezzel megrángatják az oroszlán (vagy inkább a medve) bajszát, aki minden bizonnyal ugrani fog. Már csak azért imádkozzunk, hogy ha lőnek, akkor a rakéta semmiképp se Magyarországra és ne is Romániára hulljon. S Kárpátalján, Feketeardón se sérüljön meg egyetlen civil sem, legfőképpen ne magyarok.

A Rheinmetallnak meg annyit üzenek, hogy ha létezik pokol, akkor ezért odajutnak azok a döntéshozók, akik az üzemet Feketeardó térségébe építik. Nagyon remélem, hogy a sajtó, így az Oroszhírek.hu is téved, és a gyár máshol épül. De a terv annyira szemét módon ördögi, hogy a hír jó eséllyel igaz lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét