Kijev őrjöng és nemzetközi jogsértéssel vádolja Magyarországot, mert Budapest az orosz ortodox egyház közreműködésével újabb egy-másfél tucat hadifogoly kiszabadításán dolgozik. Az UNIAN szerint az ukrán hatóságok provokációnak tartják az akciót. A legjobban az szúrja a szemüket, hogy az érintettek kárpátaljai magyarok lehetnek.

A hírügynökség bicskanyitogató módon idézőjelbe téve használta a „magyar származású” jelzőt velük kapcsolatban, ami a nyílt elismerése annak, hogy a náci rezsim szerint Ukrajnában csak ukránok létezhetnek. Ki is hangsúlyozza: Moszkva és Budapest Ukrajna beleegyezése nélkül ukrán katonák sorsáról egyeztet, amihez Kijev a múltban és a jövőben sem járul hozzá. Vagyis, ha Zelenszkijéken múlik és nem az azovos keretlegényekről van szó, akkor a foglyok akár meg is rohadhatnak.

Egyébként valami büdös lehet a palacsintában, mert Kijev nem csak megakadályozni próbálja az újabb foglyok átadás-átvételét Orosz- és Magyarország között a titkosszolgálati információi kiadásával (az augusztusi tárgyalásokról az ukrán hírszerzési főigazgatóság tájékoztatta a sajtót), de mindent bevetett annak érdekében is, hogy a már hazánkba érkezett első tucatot valahogy haza vigye.

Ennek számos oka lehet, például az, hogy félnek a nyilvánosságtól. Több mint kellemetlen lenne, ha véletlenül egy-két kényszersorozott is belekerülne az „eresztésbe”, és elmesélnék élményeiket az újságíróknak. Ukrajnának esze ágában sincs emberszámba venni a nemzetiségeit, de nem csak elvárja, hanem alkalmasint ki is tapossa belőlük a lojalitást.

Az UNIAN azt is közölte, hogy ukrán diplomatáknak sikerült „az agresszor ország” által korábban átadott foglyok közül öt harcost Magyarországról Ukrajnába vinni. Itt minden szónak súlya van: harcost – vinni. A genfi egyezmény értelmében a hadifoglyok többé nem harcosok, és szabadulásuk esetén sem állíthatóak újra szolgálatba – az bűncselekmény.

Ami pedig a vinnit illeti, vinni általában nem azt szokták, aki menni akar, és megbízhatónak tűnő források szerint ez most sem volt másként. Úgy hírlik, az öt férfit, illetve azok kárpátaljai családjait keményen megdolgozta az ukrán titkosszolgálat: fenyegetés, zsarolás, a szokásos kijevi módi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét