Az Egyesült Államok mérlegeli a katonai válaszlépéseket az orosz jelentétre a Szíria feletti légtérben – közölte a Pentagon egyik tisztviselője az Associated Pressnek, amit az Oroszhírek.hu szemlézett. Kiemelték: miközben a szíriai kormány azt akarja, hogy az USA hagyja el az országot, Washington ragaszkodik ahhoz, hogy büntetlenül repüljenek a drónjai az országban. – A névtelenül nyilatkozó tisztviselő nem volt hajlandó megmondani, hogy milyen lehetőségeket fontolgatnak, de azt állította, hogy az Egyesült Államok „a Szíria feletti égbolton tapasztalható növekvő orosz agresszióval szemben kíván fellépni” – közölte a hírügynökség.

Az Oroszhírek.hu emlékeztetett arra, hogy a hónap elején az amerikai légierő központi parancsnoka, Alex Grynkewich altábornagy azt állította, hogy orosz vadászgépek egy hét alatt három alkalommal „zaklatták” az amerikai MQ-9 Reaper drónokat Szíria felett. Az orosz légierő akkoriban közös gyakorlatot tartott szíriai partnerével, és Moszkva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a drónok berepüléseivel megsértette a korlátozott légteret. Ezt a Pentagon tagadta.

Ahhoz megértsük az amerikai reakció és tervek abszurditását, fontos tisztázni: az orosz hadsereget Bassár Aszad szíriai elnök hívta meg 2015-ben, hogy segítse erőit az iszlamista fegyveresek elleni harcban. Oroszország azóta is fenntartja katonai jelenlétét Szíriában, ahol a központi hatalom kérésére van jelen. Az USA ehhez képest azért van a térségben, mert 2014-ben bombázó hadjáratot indított a (rejtélyes körülmények között megszerveződött és megerősödött) Iszlám Állam ellen. Az Egyesült Államok pedig amellett, hogy harcolt az ISIS ellen, támogatást nyújtott több tucat Aszad kormányával szemben álló militáns csoportnak is. A központi, hivatalos hatalmat megtestesítő Aszad viszont hiába szólította fel többször is az amerikai csapatokat, hogy hagyják el Szíriát, Washington ezt elutasította. Egyszerre csaknem ezer amerikai katona állomásozik Szíriában, és a névtelenül nyilatkozó tisztviselő az AP-nek elmondta, hogy az USA továbbra is légi bevetéseket fog indítani az ország nyugati részén.

Vagyis röviden összegezve: az orosz hadsereg azért van jelen Szíriában, mert az állam elnöke meghívta oda. Az USA-t nem hívták, sőt, küldik, de nem megy. Ráadásul az oda nem hívott és a Szíriából elküldött amerikaik nem húzzák meg magukat csendben, hanem még ők nehezményezik az oda hívott és szívesen látott orosz hadsereg ténykedését. Sőt, még fel is akarnak lépni ellene. Erre mondják azt mifelénk, hogy ehhez azért pofa kell…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét