Van az úgy, hogy az ember nem tudja, mikor kell kiszállni. A szerencsejátékosokkal gyakran előfordul: egymás után bukják a téteket, de még az utolsó centjüket is felteszik a pirosra, hátha bejön, és játszhatnak tovább. De – többnyire nem jön be.

Valami nagyon hasonló történik most az Egyesült Államokkal is.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora bejelentette, hogy Ukrajna még az idén megkaphatja a beígért F-16-osokat. Ugyanakkor – ahogy az a bizonyos hang a hazardírozókban, amelyik azt mondja: ne csináld, nem kéne – valamiféle vészcsengő benne is megszólalhatott, mert hozzátette: a vadászgépek nem fogják megfordítani a hadiszerencsét.

Washingtonban tehát tudják, hogy el kéne engedni ezt a játszmát, de nem bírnak leállni. És ebből nagy baj lehet.

Kirbynek volt még egy fontos megjegyzése. Közölte, hogy Kijevnek „elsősorban tüzérségi eszközökre, lőszerre, légelhárító rendszerekre és tankokra van szükség.” Csakhogy ezeket már eljátszották. Ezért adtak legutóbb kazettás bombákat hagyományos lőszerek helyett.

Hogy érzékeljük a helyzet súlyosságát, érdemes a legrangosabb amerikai agytrösztöktől idézni.

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) hadijátéka a Kínával Tajvan miatt kialakuló konfliktusról kimutatta, hogy az USA mindössze 450 nagy hatótávolságú hajóelhárító rakétával rendelkezik, ami körülbelül egy hétre elegendő.

Egy másik agytröszt, az Új Amerikai Biztonságért Központ (CNAS) szerint a meglévő rakétakészlet „túl kicsi ahhoz, hogy egy kezdeti inváziót tompítson, nemhogy egy Kínával szembeni elhúzódó konfliktusban érvényesüljön”.

A Financial Times ennek kapcsán azt is közölte, hogy az amerikai hadiipari komplexum háborús időkben képtelen a termelés növelésére. Jelenleg az alkatrész- és munkaerőhiány is problémát jelent.

Ráadásul a NATO-szövetségesek sem tudnak közbelépni és pótolni a hiányt, mert az amerikai gyártású fegyverek népszerűsítésére irányuló amerikai nyomás miatt az európai védelmi ipar csonka és széttöredezett – mondta több agytröszt szakértője a lapnak.

Vagyis az USA most tényleg ott tart, mint a szerencsejáték-függő, aki a család megtakarításaival beszállt egy pókerpartiba, és miután már majdnem mindent elvesztett, még a jegygyűrűjét és a gyerek perselyét is bedobja, hátha…

De, mint már írtuk, ez többnyire nem jön be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét