Az eredetileg elfoglalt területüknek mintegy ötven százalékát már visszavették az ukránok – mondta Anthony Blinken a CNN-nek adott vasárnapi interjúban, hozzátéve: de „nagyon keményen kell küzdeniük”, ha még többet akarnak. – Ezek még viszonylag korai szakasza az ellentámadásnak. Nehéz a helyzet – folytatta az amerikai külügyminiszter, aki szerint az átütő sikerhez akár hónapokra is szükség lehet.

Miután elolvastam Mr. Blinken nyilatkozatát, megkapargattam a fejem, nem értettem, hogyan is van ez? Amióta június elején elindult az ukrán ellentámadás, másról sem hallok, csak arról, hogy Kijevnek gondjai vannak. Másfél hónapja mindenki arra panaszkodik, hogy az oroszok kemény ellenállást tanúsítanak, és az ukrán csapatok nem haladnak előre. Erre most egyszeriben ekkora sikereket értek el az ukránok a hetek óta látszólag egy helyben toporgó ellentámadással?

Hamar kiderült aztán, hogy szó nincs orosz összeomlásról és lehengerlő ukrán térnyerésről, csak Mr. Blinken játszott egy kicsit a szavakkal, és ahogy mondani szokták, megpróbálta rózsaszínre festeni az eget. Az ukránok a június elején indított ellentámadással nem szerezték vissza az oroszok által elfoglalt területek 50 százalékát. Az amerikai külügyminiszter azokra a korábbi ukrán térnyerésekre célzott, amikor az oroszok előzőleg visszavonultak a Kijevtől északra eső területekről, Harkov térségéből vagy éppen Herszonban, hogy védhetőbb vonalakba húzódjanak. Vagyis ezzel a kommunikációs trükkel Mr. Blinken csak megpróbált lelket önteni Ukrajna barátaiba, és igyekezett visszaadni a végső győzelembe vetett hitüket.

Ha eltekintünk ettől az aprónak nem nevezhető csúsztatástól, akkor is van még egy nem kis gond. Ha ugyanis Mr. Blinken igazat mond, akkor az ukránok rosszabbul állnak most, mint 2022-ben, a valóban sikeres őszi ellentámadásukkor. A New York Times ugyanis tavaly november 15-én azt írta: Ukrajna szeptember óta jelentős sikereket ért el: az 54 százalékát visszaszerezte a megszállt területeinek. Vagyis annyira sikeres a mostani ellentámadás, hogy tavaly óta négy százalékkal kevesebb terület van a színészelnökék ellenőrzése alatt? Ejnye Mr. Blinken!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét