Volodimir Zelenszkij arra kéri a Verhovna Radát, hogy hosszabbítsa meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást az országban 90 nappal, november 15-ig. Ez áll az államfő által a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatokban. A hadiállapot ilyen időtartamra való meghosszabbítása az októberben esedékes parlamenti választások törlését jelentené.

Figyelembe véve az elmúlt évek belpolitikai tisztogatásait és azt, hogy a Rada lényegében kézi vezérlés működik az ukrajnai háború 2022. februári eszkalációja óta, a testület valószínűleg nagyobb ellenállás nélkül megszavazza majd az indítványokat. Ez pedig azt jelenti, hogy Zelenszkij meghatározatlan ideig az állam élén marad, egyébként szinte korlátlan hatalommal.

Pedig nem így indult… A 2019-es megválasztásakor még azt ígérte: bármi lesz is, egy ciklus után távozik a hatalomból. Az online szavazás ugyancsak szerepelt a vállalásai között, hogy a polgárháborús állapotok se befolyásolják a voksolásokat. Úgy tűnik azonban, hogy a sorsát összekötötte az országéval. Nem akar távozni a hatalomból, amíg vereséget nem szenvednek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét