Az Egyesült Államok nehezen tudja nyomon követni a Kijevnek 2022 februárja óta küldött dollármilliárdokat, a tevékenység hatékonyságát csökkenti az ukrajnai kormányzati és magánkorrupció is – ezt állapította meg az amerikai külügyminisztérium felügyelői hivatala, amiről az Oroszhírek.hu számolt be.

A külügyminisztérium OIG-jelentésének ezen a héten közzétett, szerkesztett változata megállapítja, hogy „az ukrán kormányban és a magánszektorban tapasztalható korrupció hosszabb távon kockázatot jelent az amerikai és külföldi segítségnyújtás hatékonyságára nézve.” A korrupcióval kapcsolatos aggodalmak jól dokumentáltak – teszi hozzá a jelentés, és a Külügyminisztérium „tervet kíván kidolgozni az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos korrupcióellenes küzdelemre, beleértve az újjáépítést is”. A jelentés szerint az amerikai kongresszus több mint 113,4 milliárd dollárt különített el Ukrajna számára az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések tavalyi eszkalálódása óta. A Külügyminisztérium mintegy 31 milliárd dollárért volt felelős, amelyből 22,9 milliárd dollár az ukrán kormánynak nyújtott „közvetlen költségvetési támogatás” volt. A hivatal felülvizsgálata ezekre a pénzeszközökre összpontosított.

Hát, itt be is fejezhetném a bekezdést azzal, hogy ehhez a hírhez nem nagyon kell hozzáfűzni semmit, de azért néhány gondolat mégis csak kikívánkozik belőlem. Azzal kezdeném, hogy az ukrajnai orosz különleges hadművelet tavaly februári elindulása óta legalább több tucatszor írtunk arról: Ukrajnában bizony-bizony akad még egy „kis” korrupció. Hiába mondta a Nyugat, hogy ez skandalum, hiába védekezett Zelenszkij azzal, hogy a korrupció megszűnt, hiába nyivákolta a fogtündér (Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális képviselője), hogy inkább a színészelnök, mint Orbán, mi mindig következetesen rávilágítottunk arra: keleti szomszédunk leginkább egy banánköztársasághoz hasonlít. Tudniillik annyira korrupt. S láss csodát, Washingtonból érkezik a megerősítés.

S persze ebből adódik is a kérdés. Ha az USA nehezen tudja nyomon követni a Kijevnek küldött dollármilliárdokat, mert a tevékenység hatékonyságát csökkenti az ukrajnai kormányzati és magánkorrupció, akkor minek adnak nekik még több pénzt? Vagy úgy is fel lehet tenni a kérdést, hogy mennyi pénznek, hány százaléknak kell ahhoz eltűnnie, hogy a világ ne adjon több támogatást a Zelenszkij-kurzusnak? Az összesnek?

De ami viszi a pálmát az ez a mondat: a Külügyminisztérium „tervet kíván kidolgozni az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos korrupcióellenes küzdelemre”. Tényleg? Másfél év után ott tartanak a tengerentúlon, a demokrácia fellegvárában, a csodálatos USA-ban hogy tervet kívánnak kidolgozni? Az eszem megáll. Addig pedig amíg meglesz a terv, és talán csinálnak is valamit, néhányan nagyon meggazdagodnak, csak ezért milliók fognak szenvedni. Persze lesz, akinek ez megéri.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét