A NATO európai terjeszkedése aláásta a kontinens biztonságát, és ez volt a fő oka az ukrajnai konfliktusnak – mondta Csang Han-huj, Kína moszkvai nagykövete egy frissen megjelent interjúban. A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Csang kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség „mindenütt szította a tüzet, rombolta a stabilitást, és részt vett a szeparatizmusban”, amire a koszovói, líbiai és afganisztáni zavargások a legjobb példák.

Szavai szerint az „öt keleti terjeszkedés súlyosan érintette a hidegháború utáni rendet és biztonságot Európában, és ez az ukrajnai válság eszkalálódásának fő okává vált.” A nagykövet a NATO-t „a hidegháború reliktumának” nevezte, amelynek meg kellett volna szűnnie, amikor annak vége lett. – Azonban továbbra is virágzik, fenntartja magát azzal, hogy folyamatosan háborúkat és konfliktusokat szít… – emelte ki Csang Han-huj. Hozzátette: bárhol is nyújtja ki ördögi mancsát a NATO, emberek fognak meghalni, és nem lesz béke.

Csang kijelentette, hogy az elmúlt években a szövetség az ázsiai-csendes-óceáni térségben való terjeszkedést tűzte ki célul, azzal az ürüggyel, hogy segíti az országokat a kollektív védelemhez való joguk gyakorlásában, amely stratégia szerinte „nagy aggodalmat és erős ellenvetéseket vált ki a térség országaiból”. Azt állította, hogy a NATO „már régóta az USA geopolitikai eszközévé vált”, és hogy a blokk keleti és ázsiai-csendes-óceáni terjeszkedése az amerikai hegemónia támogatását szolgálja. A kínai nagykövet szerint Washington azt akarja, hogy a NATO nagyobb befolyással rendelkezzen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, hogy „elnyomja és elrettentse Kínát és Oroszországot.”

– A hidegháborús mentalitás és a táborok közötti konfrontáció már régóta ellentétes a modern kor követelményeivel – tette hozzá, mondván, hogy a NATO regionális terjeszkedése „csak növelni fogja a regionális feszültségeket, szélesíti a bizalmi szakadékot… a különböző táborok közötti szembenállást, sőt egy új hidegháborút idéz elő.”

Mi deklaráltan véleményoldal vagyunk, így egy-egy nyilatkozat, helyzet és esemény kapcsán mondjuk el a véleményünket. Kína moszkvai nagykövete azonban olyan tűpontosan és kristálytisztán fogalmazott, hogy annak kapcsán csak azt jegyezhetjük meg: lényegében mindennel egyetértünk. Olyannyira, hogy ha viccesek akarnák lenni, akkor azt mondanánk, hogy Csang Han-hujt a Bekezdések tiszteletbeli tagjának választjuk. Ilyet sem írtunk még senki kapcsán, de most jár a kalapemelés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét