Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint, amit Magyarországon az MTI szemlézett. A kormányfő hozzátette: az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. A politikus elmondta, Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre. – Ekkora összegre van sürgősen szükségünk, hogy reményt és erkölcsi biztatást adhassunk a társadalomnak a küzdelmünkhöz, valamint hogy biztosíthassuk államunk egységét, és az ukrán társadalom erkölcsi és lelki tartását – fogalmazott a kormányfő.

Smihal szerint Ukrajnának eddig 28 milliárd dollárnyi külföldi támogatást sikerült biztosítania. Ugyanakkor megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog. – Lényegében egyedül maradunk a problémáinkkal. A támogatás mértéke sokkal alacsonyabb lesz. Ezt is figyelembe kell venni, és most kell megtenni a lehető legnagyobb erőfeszítéseket – tette hozzá az ukrán miniszterelnök. Smihal arra kérte az ukrán nagyköveteket és misszióvezetőket, hogy aktívan igyekezzenek Ukrajnára irányítani a világ közvéleményének figyelmét annak érdekében, hogy ne csökkenjen a nemzetközi érdeklődés szintje.

Jöjjön a véleményünk!

1, Kezdjük a végéről! Ha valamiben nem volt hiány a háború kitörése óta, az éppen a propaganda. A teljes ukrán vezetés és az alá tartozó apparátus más nem csinált az elmúlt másfél évben, mint követelt, jobb esetben kért. Közben azzal igyekezte meggyőzni, megfenyegetni a világ, legfőképpen az Európai Unió közvéleményét, hogy ha ők feladják a Moszkva elleni küzdelmet, akkor az oroszok meg sem állnak Berlinig. S ezt olyan vehemensen és meggyőzően mondták, hogy az ember azt is elhitte volna: Putyin a Plútóig űzi az embereit…

2, Smihal nagyon egyértelműen fogalmaz: „az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben”. Ehhez a gondolathoz azonban rögtön hozzákívánkozik egy másik, mégpedig az, hogy az Európai Unió minimum megszenvedi Ukrajna életben tartását, de sajnos az az állítás sincs messze a valóságtól, hogy a kontinens szinte beleroppan a Kijevnek biztosított köldökzsinór fenntartásába. Az ukrán segélyekhez már szinte le kell söpörni a padlásokat.

3, Valóban érdekes helyzet következik akkor is, ha egyszer vége lesz a háborúnak, és Ukrajnának (legalábbis annak, ami marad belőle) egyre jobban meg kellene majd állnia a saját lábán. Az ország azonban olyan szinten lepusztult, és annyi kölcsönt és hitelt vett fel, hogy azt egyedül aligha fogja kinyögni. S mi marad? A globalista Nyugat saját magát is feláldozva tovább segíti Kijevet, vagy Ukrajna pénzügyileg összeomlik, ami miatt politikai válság következik. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Ukrajna egy végletekig militarizált ország, akkor adott esetben a polgárháború veszélye is fennállhatna.

+1, Van még egy furcsa a körülmény. A segélyeket, támogatásokat, kölcsönöket és hiteleket nagyon sok esetben államok adják, amelyek Ukrajna pénzeléséből aligha profitálnak. Ukrajnában azonban a közpénzből akár könnyen magánpénz is lehet, az államot átszövő korrupcióról már sokan és sokszor írtak, így az USA, az EU és mások segítségével – legutóbb a Világban Japán garanciája mellett utalt 1,5 dollárt Kijevnek –, ki tudja, ki jár jól. Aligha Ukrajna népe, aki ugyanakkor az egész háborút durván megszenvedi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét