Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint, amit Magyarországon az MTI szemlézett. A kormányfő hozzátette: az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. A politikus elmondta, Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre. – Ekkora összegre van sürgősen szükségünk, hogy reményt és erkölcsi biztatást adhassunk a társadalomnak a küzdelmünkhöz, valamint hogy biztosíthassuk államunk egységét, és az ukrán társadalom erkölcsi és lelki tartását – fogalmazott a kormányfő.

Smihal szerint Ukrajnának eddig 28 milliárd dollárnyi külföldi támogatást sikerült biztosítania. Ugyanakkor megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog. – Lényegében egyedül maradunk a problémáinkkal. A támogatás mértéke sokkal alacsonyabb lesz. Ezt is figyelembe kell venni, és most kell megtenni a lehető legnagyobb erőfeszítéseket – tette hozzá az ukrán miniszterelnök. Smihal arra kérte az ukrán nagyköveteket és misszióvezetőket, hogy aktívan igyekezzenek Ukrajnára irányítani a világ közvéleményének figyelmét annak érdekében, hogy ne csökkenjen a nemzetközi érdeklődés szintje.

Jöjjön a véleményünk!

1, Kezdjük a végéről! Ha valamiben nem volt hiány a háború kitörése óta, az éppen a propaganda. A teljes ukrán vezetés és az alá tartozó apparátus más nem csinált az elmúlt másfél évben, mint követelt, jobb esetben kért. Közben azzal igyekezte meggyőzni, megfenyegetni a világ, legfőképpen az Európai Unió közvéleményét, hogy ha ők feladják a Moszkva elleni küzdelmet, akkor az oroszok meg sem állnak Berlinig. S ezt olyan vehemensen és meggyőzően mondták, hogy az ember azt is elhitte volna: Putyin a Plútóig űzi az embereit…

2, Smihal nagyon egyértelműen fogalmaz: „az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben”. Ehhez a gondolathoz azonban rögtön hozzákívánkozik egy másik, mégpedig az, hogy az Európai Unió minimum megszenvedi Ukrajna életben tartását, de sajnos az az állítás sincs messze a valóságtól, hogy a kontinens szinte beleroppan a Kijevnek biztosított köldökzsinór fenntartásába. Az ukrán segélyekhez már szinte le kell söpörni a padlásokat.

3, Valóban érdekes helyzet következik akkor is, ha egyszer vége lesz a háborúnak, és Ukrajnának (legalábbis annak, ami marad belőle) egyre jobban meg kellene majd állnia a saját lábán. Az ország azonban olyan szinten lepusztult, és annyi kölcsönt és hitelt vett fel, hogy azt egyedül aligha fogja kinyögni. S mi marad? A globalista Nyugat saját magát is feláldozva tovább segíti Kijevet, vagy Ukrajna pénzügyileg összeomlik, ami miatt politikai válság következik. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Ukrajna egy végletekig militarizált ország, akkor adott esetben a polgárháború veszélye is fennállhatna.

+1, Van még egy furcsa a körülmény. A segélyeket, támogatásokat, kölcsönöket és hiteleket nagyon sok esetben államok adják, amelyek Ukrajna pénzeléséből aligha profitálnak. Ukrajnában azonban a közpénzből akár könnyen magánpénz is lehet, az államot átszövő korrupcióról már sokan és sokszor írtak, így az USA, az EU és mások segítségével – legutóbb a Világban Japán garanciája mellett utalt 1,5 dollárt Kijevnek –, ki tudja, ki jár jól. Aligha Ukrajna népe, aki ugyanakkor az egész háborút durván megszenvedi.

Előző cikkKristálytiszta szavak tűpontos helyezetértékeléssel
Következő cikkPáros lábbal szálltak bele a rákos nőkbe a nyugati progresszívek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét