Az orosz radarrendszerek augusztus 5-én a Fekete-tenger vizei felett egy légi célpontot észleltek, amely az Oroszországi Föderáció államhatárához közeledett. A légi célpont azonosítására és az orosz államhatár megsértésének megakadályozására a légvédelmi egységek egy Szu-30-as vadászrepülőgépet riadóztattak. Az orosz vadászgép személyzete a légi célpontot az amerikai légierő MQ-9A Reaper típusú pilóta nélküli felderítő repülőgépeként azonosította – közölte a Nemzeti Védelmi Irányító Központ. Kiemelték, hogy amint az orosz vadászgép megközelítette a külföldi felderítő drónt, az azonnal fordulatot tett, és elkezdett távolodni Oroszország államhatárától. Az orosz gép ezután biztonságosan visszatért a hazai légi bázisára.

1, Az első kérdés az, hogy vajon mit keres egy pilóta nélküli amerikai felderítő repülőgép az orosz határ közelében? Vajon honnan érkezett a repülő, és mit tervezett ott csinálni? Vajon kémkedni akart, vagy csak arra volt kíváncsi, hogy az orosz légierő mennyire gyorsan reagál? Az nem gondolnám, hogy ki akarták provokálni az összecsapást, mert akkor nem hívták volna vissza a gépet.

2, Jó kérdés, ki hívta oda a gépet? Az oroszok nyilván nem küldtek meghívót, de elméletileg az ukránok sem invitálhatták hivatalosan a térségbe az amerikai gépet, egy NATO-ország katonai járművét. Az amerikaiak jöttek csak úgy maguktól?

3, Végül adódik egy kérdés: vajon mi történne akkor, ha egy pilóta nélküli orosz felderítő repülőgép megjelenne a Mexikói-öbölben, Florida közelében? Mert hát egy amerikai repülőgépnek annyi köze van a Fekete-tenger térségéhez, mint az oroszoknak a Mexikói-öbölhöz. Lényegében semmi. Az amerikai akciót persze senki nem ítélte el a világon, vajon az is természetesnek vennék, ha az oroszok próbálkoznának felderítéssel Amerika partjainál? Aligha…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét