Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy a korrupcióellenes kampány részeként újabb személyzeti tisztogatásokat hajt végre – adta hírül a Reuters. A színészelnök a szokásos esti beszédében úgy fogalmazott: folytatódik az állami intézmények megtisztítására irányuló munkájuk, azoktól szabadulnak meg, akik megpróbálták a múltból előrángatni mindazokat a régi szokásokat, régi rendszereket, amelyek nagyon hosszú ideig, évtizedekig gyengítették Ukrajnát. A hírügynökség megjegyzi, hogy Kijev így próbál imponálni nyugati partnereinek. Zelenszkij beszédében nem nevezte meg konkrétan azokat, akiket várhatóan elbocsátanak. Nemrég azonban felháborodását fejezte ki az ukrán katonai toborzóközpontok ellenőrzése során feltárt korrupció miatt.

Zelenszkij a Reuters tudósítása szerint kiemelte, hogy le kell számolni a régi rossz beidegződésekkel, hogy egyesek nem az állam, hanem a saját érdekeiket nézik. – Bárki is legyen az ember, katonai komisszár, helyettes vagy tisztviselő, mindenkinek csak az állam érdekeiért kell dolgoznia – fogalmazott a színészelnök.

S akkor ezen a ponton idézném magát Volodimir Zelenszkij elnököt, aki tavaly novemberben a Bloomberg New Economy Forum nevezetű rendezvényen szólalt fel. A színészelnök akkor nagyon határozottan megígérte: „Ukrajnában nem lesz korrupció, mint ahogy már most sincs.” – Senki sem fogja tudni megbocsátani a korrupciót a jövőbeni Ukrajnában – mondta, kifejtve, hogy az orosz katonai művelet megindulását követő hónapokban az összes korrupt tisztviselő elmenekült az országból. A megmaradt tisztviselők nem lesznek hajlamosak „beavatkozni az üzleti műveletekbe”, mert minden kormányzati szolgáltatás elektronikus lett – tette hozzá.

A kérdés már csak az, hogy ha az orosz katonai művelet megindulása után minden korrupt tisztviselő elmenekült Ukrajnából, akik bő egy évvel később kik ellen kell még harcolni? Vagy ez a negatív ukrán csoda? A korrupció meghalt, de feltámadt?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét