Pedig úgy próbálkoztak… De Kína csak nem akar kötélnek állni.

Bocsánat, egy kicsit előreszaladtunk! Az ukrán külügyről van szó, amely több mint egy éve küzd azért, hogy Pekinget a maga oldalára állítsa – és igen, gyorsan lelőttük a poént: sikertelenül.

Ennek két nagyon nyilvánvaló jele van éppen: (1) Hszi Csin-ping annak ellenére, hogy Kína a fekete-tengeri gabonaegyezmény legnagyobb haszonélvezője volt, nem kérte és pláne nem követelte meg Vlagyimir Putyintól a szerződéshez való visszatérést. Másrészt (2) a védelmi minisztere nem Kijevbe, hanem Moszkvába és Minszkbe fog ellátogatni a következő hetekben.

Pedig a szaúdiak kijárták, hogy a kínaiak részt vegyenek a dzsiddai csúcson, ha valahol, hát ott meggyőzhették volna Pekinget az ügyük igazáról. Miért nem sikerült? A jelek szerint Ukrajnában még senki sem jött rá a válaszra. Valószínűleg azért nem, mert a kijevi rezsim tagjai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Ahogy a diplomáciával sem. A nyelvtani ismereteik meglehetősen korlátozottak, jobbára csak a műveltető igékre és a felszólító módra terjednek ki, amivel a kevésbé kifinomult lengyeleket is sikerült magukra haragítaniuk. Olyannyira, hogy Varsóból kibukott, mit gondolnak valójában az ukránokról: olcsó ágyútölteléknek valók.

De érdemes felidézni azt is, amikor a távozó brit külügyminiszter megjegyezte, Zelenszkijék szókincsét villámgyorsan ki kéne bővíteni a „kérem” és a „köszönöm” szavakkal.

Mármost a dzsiddai „békekonferencia” előtt Kuleba, Danyilov és még jó néhányan teleposztolták az internetet és minden eléjük tolt mikrofonba belenyilatkozták, hogy a kínaiakat egy haszonleső és megbízhatatlan népségnek tartják. Talán azt gondolták – már ha az esetükben ilyesmit feltételezhetünk egyáltalán –, hogy a sértések hatására Hszi Csin-ping magába száll, és a jóemberségét demonstrálandó, szélsebesen oldalt vált?

Korábban az ukránok azt is levezették, hogy Oroszország legyőzése nem csak maguk miatt fontos, de Kínát sem lehet másként kordában tartani.

És van itt még valami. Tudjuk, hogy az ukránok nem nácik, mert… ezt Washingtonban eldöntötték. És ezek szerint nem a fehér felsőbbrendűséget akarják propagálni akkor, amikor – számtalan ilyen alkalom volt! – kifejtik, hogy az oroszok nem is szlávok, mert mindenféle jött-ment ázsiaival keveredtek az őseik – de mégis úgy hangzik.

Persze, nyilván Pekingben is értik, hogy ez nem nekik szól elsősorban, csak hát ha valaki, a kínaiak nagyon ázsiaiak. És ők is keveredtek a mongolokkal…

Szóval, a kijevi rezsimnek két dolgot kéne megértenie. Az egyik, hogy a szavaknak súlya van. A másik, hogy minden mindennel összefügg. A diplomácia világában nem szeretik az elszabadul hajóágyúkat. Na pláne, a magukat ágyúnak képzelő ágyútöltelékeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét