Az ukrán fegyveres erők oroszoktól elszenvedett veresége nehéz választás elé állította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt: folytassa az offenzívát és veszítsen még több embert, vagy törődjön bele a vereségbe – írja a Newsweek című amerikai lap, amelyet az Oroszhírek.hu szemlézett. E szerint a cikkben az olvasható: „Zelenszkij lehetetlen választás előtt áll: folytatja a harcot és egy költséges kudarcot könyvelhet el, vagy csökkenti Ukrajna veszteségeit és elfogadja a politikailag káros vereséget”. A szerző szerint az ukrán fegyveres erők ellentámadása nem nyűgözte le a Nyugatot. A helyzetet jól ismerő források azt mondták a Newsweeknek, hogy az előrelépés hiánya felerősítette a stratégiai vitát az ukrán kormány felsőbb szintjein. Azt írták, hogy a kijevi vezetők egyik csoportja le akarja állítani a nyári offenzívát, hogy megmentse a megmaradt csapatokat, és felkészüljön egy esetleges orosz csapásra. Más személyek a szerző szerint, köztük Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka, az aktív katonai műveletek folytatását akarják.

A lap úgy összegezte azt a helyzetet, hogy a nyugati tisztségviselők egyértelműen aggódnak a hadművelet lassúsága miatt, a nyugati média pedig 2023 nagy részében minden az ukrán hadsereg számára negatív eseményről tudósított a fronton, így a kijevi legfőbb kormányzati személyek hamarosan elkezdik egymásra hárítani a felelősséget.

Hát akkor nézzük sorban. Az ugye vitán felül áll, hogy az USA-ból kapott fegyverek és pénzügyi mentőövek nélkül Ukrajna már régen bedobta volna a törülközőt, a fronton minden bizonnyal vereséget szenvedett volna, és úgy hiszem, a pénzügyi összeomlást sem kerülte volna el. Így is minden értelemben kötélen táncol. S ha abból az országból, amely életben tartja Ukrajnát, ilyen üzenetek érkeznek, akkor nagy lehet a baj. A Newsweek nem véletlenül ír a politikailag káros vereség lehetőségéről. Ebből is az látszik, hogy nemcsak felénk, hanem a tengeren túl is egyre többen várják már a háború, a vérontás végét, és fogják fel: ha elnyújtják a háborút, az nem a győzelmet hozza el, csak a veszteségeket növeli. De azokat egyre jobban!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét