Fontos döntést hozott Washington Ukrajnával kapcsolatban, megszólalt a Pentagon is – ezzel a kattintós címmel próbált olvasókat szerezni az Index.hu az orosz-ukrán háború kapcsán. Mint a CNN alapján írták, a Pentagon szóvivője, Pat Ryder dandártábornok kijelentette: az Egyesült Államok „kész támogatni” az ukrán pilóták F–16-os kiképzését az Egyesült Államok kontinentális részén, ha szükséges. – Készen állunk arra, hogy támogassuk a kiképzést itt az Egyesült Államok kontinentális részén, ha Európában elérjük a kapacitást – mondta Ryder. Hozzátette: jelenleg nem tud konkrétumokkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy mely bázisokon történhetne ez a kiképzés, de természetesen, ha erre vonatkozó döntés születik, és továbblépnek, akkor erről tájékoztatást adnak.

1, Az első kérdés rögtön az, hogy vajon mennyire fontos ez a döntés? A kérdés azért jogos, mert ebben a rövid nyilatkozatban is annyi a bizonytalanság, mint egy felkészületlen, izgulós diákban egy vizsgán. Szeretem ezeket a kézzelfoghatatlan megfogalmazásokat, hogy „ha szükséges”, „ha döntés születik” és „jelenleg nem tudunk konkrétumokkal szolgálni”. Lényegében annyi a konkrétum, hogy az USA otthon is kész segíteni a pilóták F16-os kiképzésében valamikor, valahol, ha a helyzet úgy hozza…

2, Mint minden háborúban számít a minőség, de azért az is sok esetben igaz, hogy a mennyiség, főleg a nagy, le tudja győzni a minőséget. Ráadásul nincs is arról szó, hogy az orosz fegyverek minőségben ne tudnák felvenni a versenyt a nyugati eszközökkel. Vagyis ha néhány F16-ost kapnak az ukránok, akkor azokat sorra le fogják szedni az oroszok, akiknek sok száz versenyképesnek mondható vadászgépe és szerteágazó, hatékony légvédelme van. Ha néhány F16-ost kapnak az ukránok, akkor az egy fecske nem csinál nyarat el érvényesülhet. Maga Mark Milley, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke jegyezte meg a közelmúltban az F16-osokkal kapcsolatban, hogy tíz darab ilyen negyedik és ötödik generációs harci repülő összesen 1 milliárd dollárba kerül, és további 1 milliárd dollár a rendszerköltség, miközben az orosz hadsereg jelenleg ezer (!!!) darab ilyen kategóriájú vadászrepülővel rendelkezik. Kiemelte: aki ezzel fel akarja venni a versenyt, jelentős számú hasonló géppel kell rendelkeznie.

3, Ott van az idő faktor is. Jelenleg ugyanis nagy kérdés, hogy Kijev mikor kapja meg az első F16-osokat, és arra mikorra képezik ki az ukrán pilótákat? A helyzet ugyanis úgy áll, hogy e tekintetbe az amerikaiak hosszabb időről beszélnek, míg a hollandok épp most közölték: Ukrajna várhatóan csak a jövő év végén kapja tőlük meg a beígért F16-os vadászgépeiket. Apropó! Hol is vannak a korábban beígért M1 Abrams tankok…?

4, S végül az „ukrán” F16-os vadászgépeknek valahonnan fel kell szállniuk, és valahová meg kell érkezniük. Ha ezt ukrán katonai repülőtérről teszik, azt rövid úton be fogják azonosítani az oroszok, és megszórják az objektumot rakétákkal. Ha pedig Kijev idegen – mondjuk éppen lengyel – létesítményt szeretne ehhez használni, az szinte felér egy Moszkvának küldött hadüzenettel. Ennek a következményeibe, az orosz válaszreakciókba és az arra adott válaszokba nem szeretnék most belegondolni… Mégiscsak jó lenne mihamarabb befejezni a háborút, mert csak a veszteségek növekednek, és a világ mind közelebb araszol a világégés felé. Ezt pedig be kellene fejezni!

Előző cikkPutyin ölette meg Prigozsint?
Következő cikkMegsemmisítő véleményt kapott Zelenszkij elnök nyugatról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét