Ukrajna képtelen lesz legyőzni Oroszországot a harctéren, mivel Moszkva több emberrel és „lenyűgöző” tűzerővel rendelkezik – mondta Marco Bertolini nyugalmazott olasz tábornok.

Hozzátette: „az ukrán győzelem elképzelhetetlen.” – Tudomásul kell vennünk ezt a tényt, és tárgyalóasztalhoz kell ülnünk – mondta Bertolini, aki a 2000-es években az olasz közös műveleti parancsnokságot és a Folgore ejtőernyős dandárt vezette. – Ezt a háborút már sokkal korábban meg kellett volna állítani, de az elmúlt hónapokban a „győzni fogunk” retorikáját ápolták, ami a közvéleményben egy olyan győzelemre vonatkozó elvárásokat táplál, amely a helyszínen lehetetlen. Az ukránok nem fognak győzni – mondta a Libero Quotidiano című napilapnak.

Bertolini felidézte a Washington Post múlt heti jelentését, amely egy titkos amerikai hírszerzési értékelést idézett. Ebben arra a következtetésre jutottak, hogy „Ukrajna ellentámadása nem fogja elérni a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol várost”, és a cél, hogy elvágják Oroszország szárazföldi hídját a Krímmel, nem fog idén megvalósulni. Bertolini szerint ez „annak elismerése volt, hogy Kijev céljai nem érhetők el a várt formában és időkeretben”.

A nyugalmazott olasz tábornok rámutatott arra, hogy az oroszok előnyben vannak létszámban és tűzerőben. Szavai szerint az orosz tüzérség annak ellenére van lenyűgöző fölényben, hogy a Nyugat minden részéből érkezik a támogatás Ukrajnába. Bertolini kiemelte: mostanra sokan megértették, hogy az Oroszország által Ukrajnától elfoglalt területek visszaszerzése irreális. A nyugalmazott olasz tábornok tárgyalásokat sürgetett a felek között.

Egyre inkább látszik, hogy a Zelenszkij-kurzusnak lefő a kávé. Most már nem elvétve, hanem sorra érkeznek a kritikus hangok nyugatról, és a legmegdöbbentőbb, hogy az USA-ból is. A színészelnök és csapata lassan kénytelen lesz felfogni, hogy ezt a háborút nem nyerheti meg Oroszország ellen, és a konfliktus folytatása csak a veszteségeket növeli, a győzelem esélyeit nem.

S ha eljön az összeomlás, az nem lassan következik majd be, hanem elég gyorsan. S mi marad a bukott Zeleszkij-rezsim után?

Egy területileg lecsökkent, demográfiailag megroggyant, gazdaságilag megroppant ország, amely minimum évtizedekre padlóra kerül. A színészelnök és köre már sehol nem lesz, de az ukránok még mindig a teljesen felesleges orosz-ukrán háború következményeitől szenvednek majd. Nem tudom, mit éreznék most, ha ukrán lennék! De úgy hiszem, soha sem tudnék megbocsátani azért, amelyet Ukrajna vezetői 2014 óta tesznek. Ezek nem hibák, hanem bűnök, abból is brutálisan nagyok! Egy tragédia van születőben!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét