A német védelmi konszern, a Rheinmetall részben elvesztette a „csodafegyverek” gyártójának státuszát. Ennek oka az ukrajnai veszteségek és a nemzetközi verseny – erről írt a Deutsche Wirtschafts Nachrichten, amit itthon az Oroszhírek.hu szemlézett. A lap emlékeztetett arra, hogy a konszern több évtizede gyárt olyan csúcstechnológiai termékeket, amelyekre világszerte kereslet van. Vagy legalábbis volt.

Mint kifejtették, a Nyugat korábban azt vetítette előre, hogy a cég által gyártott Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő szállítása fordulópontot hozhat a háborúban, de a valóságban ezek a várakozások nem igazolódtak be. Megjegyezték, a harctéren a páncélosok semmilyen módon nem bizonyítottak. Felhívták a figyelmet arra, hogy a fronton lángoló nyugati páncélozott járművek felvételei bejárták világsajtót, ami szintén nem jött jól a német cégóriásnak.

S akkor most haladjunk sorban.

1, Ahogy már eddig is, most is megerősítjük, hogy Németország – részben, mint az Európai Unió legerősebb gazdasága – rengeteget bukott és bukik az orosz-ukrán háborún. A Brüsszel által kivetett szankciók talán Németországnak okozták a legtöbb kárt, nem lepődnék meg, ha Berlin az értelmetlen döntések miatt arányaiban többet bukott volna, mint Moszkva. Ott van az Északi Áramlat felrobbantása, amellyel jórészt elzárták Németországot az orosz gáztól. Itt jegyzem meg, hogy a kieső orosz gázt nagy mértékben, lényegesen drágábban, az USA-ból szerezték be, és nemcsak a németek tettek így. Berlin sok fegyverrel és anyagi támogatással segítette Kijevet, miközben egyre valószínűbb, hogy a vezetéket éppen az ukránok robbantották fel. Dupla veszteség.

2, A jó bornak nem kell cégér – hangzik a mondás. Az is igaz ugyanakkor, hogy egy jó reklám sohasem jön rosszul, csak a rossz. Így nyilván el lehet képzelni, hogy mennyire jött jól a Rheinmetall cégóriásnak a frontvonal közelében égő Leopard harckocsik látványa. Márpedig volt belőlük jócskán.

3, Végül ne feledjük el azt sem, hogy az oroszok már hozzájutottak több kilőtt vagy megsérült Leopard harckocsihoz, amelyeket aztán – távolt a frontvonaltól – ízekre szedhettek a nagyhatalom szakemberei. Ezzel a németek által kifejlesztett és Leopard harckocsikba beépített újítások, megoldásáok is az oroszok kezébe kerültek. Azok a fejlesztések, amelyektől a német csúcsharckocsi egyedinek számított. Sok lett a baj a németek számára, és mind nagy!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét