Kijev felszólította az Auchan szupermarketet, hogy hagyja el az orosz piacot – erről írt az Al Jazeera alapján több hazai sajtótermék. Ukrajna ezt annak kapcsán közölte, hogy egy orosz rakéta szilánkjai hullottak az Auchan francia szupermarketnek otthont adó bevásárlóközpontra Kijevben. Emlékeztettek arra, hogy Moszkva invázióját követően számos ismert nyugati márka elhagyta Oroszországot, de az Auchan maradt, amiért Kijev bojkottra szólított fel.

Az ukrán védelmi minisztérium egy angol nyelvű közösségimédia-bejegyzésben bírálta az Auchant, amiért az invázió alatt végig Oroszországban maradt, mondván, hogy háborút finanszíroz és orosz támadásoktól szenved. – Cinizmus, mazochizmus vagy ostobaság? Kilépés Oroszországból: ez a pénz túl véres – írta a minisztérium. Felhívták a figyelmet arra, hogy az Auchan a Mulliez család tulajdonában van. A vállalat korábban azt mondta: az orosz piacon akar maradni, hogy ellássa az országot, és a helyi alkalmazottakat foglalkoztassa.

S akkor jöjjön a véleményünk:

1, Jegyezzük meg az elején, hogy ebben a történetben mindenki megéri a pénzét. Az Auchan is, mert aligha magasztos célokért maradtak Oroszországban, hanem sokkal inkább a profitért. Nem akarták feladni az orosz piacot, sőt, bizonyára úgy gondolkodtak, hogy aki elmegy, az javítja majd a pozícióit annak, aki marad. Vagyis, aki nem távozik, annak több marad a koncból. Az Auchan maradt…

2, Másrészt az Auchan is tudja, hogy Oroszországot szankciókkal, a különböző nemzetközi cégek, vállalatok kivonulásával nem lehet megtörni. Ha az Auchan elhagyná Oroszországot, csak magával szúrna ki, mert lenne, aki azonnal átvenné a francia hátterű cégóriás helyét. Na ezt nem akarta és akarja az Auchan.

3, Én nem emlékszem olyan háborúra, ahol az egyik fél megállás nélkül ostorozta volna a fél világot és a fél világ nagyvállalatait, hogy mit tegyenek vagy éppen ki mit ne tegyenek. Márpedig az ukránok a különleges katonai művelet elindulása óta fegyvert, lőszert, pénzt és segélyeket követelnek mindenkitől, nem válogatva a kommunikációs eszközökben. Rendreutasítják a világ közép- és nagyhatalmait, és mindenkinek meg akarják mondani a tutit. Ja, és közben lényegében egyetlen állam – talán Magyarországot kivéve – sem mondja nekik azt, hogy fogjátok be a szátokat, és tanuljatok meg kérni a követelés helyett.

4, S mind közöl talán a legfontosabb: a kijevi rezsimnek és legfőképpen a mögöttük álló háttérhatalomnak be kellene látnia, hogy Ukrajna ezt a háborút nem nyerheti meg! S ha ezt belátnák, akkor véget lehetne vetni a pusztításnak és öldöklésnek. Ha béke lenne, akkor a világ és leginkább Európa élete visszatérhetne a normális kerékvágásba. A baj csak az, hogy ennek a háborúnak a megrendelői nem a békében, hanem a további öldöklésben érdekeltek. Nekik Európa és Oroszország még nem elég gyenge, a megszerzett profit pedig még nem elég sok, ezekért a célokért pedig ukránok (és oroszok) tíz- és százezrei fizetnek életükkel. Nekik semmi sem drága.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét