Az ukrán védelmi minisztérium frissítette a katonák egészségi állapotára vonatkozó követelményeket, azokat, amelyek szerint a katonai szolgálatra alkalmasnak nyilvánítják a behívottakat. Az ukrán sajtó szerint – amit itthon az Oroszhírek.hu osztott meg a közvéleménnyel –, azok, akik tuberkulózisból gyógyultak, vírusos hepatitisszel fertőzöttek „a funkciók kisebb mértékű károsodásával”, HIV-pozitívak, de a betegség tünetmentes, és akiknél „a mentális zavarok enyhe, rövid távú lefolyással” diagnosztizálták, alkalmasak lesznek a katonai szolgálatra.

A neurotikus, stresszel kapcsolatos és szomatoform zavarok (fóbiás, szorongásos, kényszeres, alkalmazkodási, szomatoform és egyéb neurotikus zavarok, neuraszténia, súlyos stresszre adott reakciók) mérsékelt tünetekkel – szintén alkalmasnak fognak minősülni. Jelentették, hogy a szolgálatra alkalmas kategóriába kerül a központi idegrendszer lassú lefolyású betegségei is, és az epizodikus és paroxizmális zavarokkal küzdőket is besorozzák.

1, A televíziós világban létezik az a megoldás, hogy kommentár nélkül. Ha mi televíziós csatornaként működnénk, akkor csak idéznénk ezt a szöveget, vágóképnek pedig beraknánk néhány kockát, hogy a nézők lássák, miként néz ki egy-egy ilyen beteg. Mi viszont nem vagyok televíziós csatorna, így itt és most marad a szöveges vélemény.

2, Ha ezeket a – nyugodtan írjuk le – beteg embereket besorozzák katonának, akkor ők aligha a frontra kerülnek. Bizonyára a hátországban adnak nekik valamilyen feladatot, és azokat küldik háborúba, akik eddig a „nyugodt” pozícióban meghúzhatták magukat. De bárhová is kerülnek a beteg emberek, mégis csak a fegyveres erőknél szolgálnak majd, amit több mint veszélyesnek tartok. Ha valaki neurotikus beteg és mentális nehézségekkel küzd, aligha a katonáskodástól fog meggyógyulni. S ha olyan helyen szolgálnak majd, ahol fegyverhez juthatnak, na pláne, ha kapnak is fegyvert, akkor ott aligha lennék bajtárs…

3, Persze nagy kérdés, mi van akkor, ha a betegek közül valaki mégis a frontra kerül. Vajon egy egyébként is (adott esetben mentális) nehézségekkel küzdő ember mekkora segítséget jelent a háború poklában? S vajon mi következik abból, ha egy éles helyzetben összeomlanak? Éppen ezért csak remélni tudom, hogy ilyen betegeket nem vetnek be a fronton!

4, Végül egy kérdés, ami ebből a hírből következik. Vajon mekkora lehet a baj, ha az ukrán hadseregbe már ilyen beteg emberekre is szükség van. A válasz az, hogy nyilán nagy. Csak azt nem tudjuk, hogy mennyire…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét