Vasárnap este Volodimir Zelenszenkij bejelentette, hogy leváltja védelmi miniszterét, Olkeszij Reznikovot, akiről egy ideje azt rebesgetik: Londonba megy nagykövetnek. A színész-elnök indoklása szerint „a tárcának új megközelítésekre és a katonasággal és a társadalom egészével való interakció más formáira van szüksége.” Vajon mire gondolhatott?

Reznikov minisztériumában tavaly óta egymást érik a korrupciós botrányok. Többről a Bekezdéseken is írtunk. Csak néhány példa: a tél folyamán több száz millió hrivnya (ezeket az összeget fejben szorozzuk meg legalább kilenccel, mert nagyjából ennyi most a váltószám az ukrán és a magyar fizetőeszköz között) értékben kötöttek szerződést. Az ügylet szépséghibája az volt, hogy a beszerzést túlárazták, a leszállított termékek minősége gyenge volt, ráadásul a tárca partnere a minisztérium egyik volt tisztségviselőjének érdekeltségébe tartozott.

Mivel ez már akkor is a sokadik eset volt, óriási közfelháborodást okozott, az ukrán lapok és a nemzetközi sajtó Reznikov fejét követelték. A miniszter azzal védekezett, hogy ő nem tudott semmiről. Egy NATO-közeli agytröszt és több nyugati politikus pedig olyan nyilatkozatokat tett, melyek szerint az őszi ukrán ellentámadás sikerei mellett eltörpül az az összeg, amit az ukránok a támogatásokból ellopnak.

Már egy ideje nyílt titok, hogy az ukrán hadsereg – mondjuk úgy – humánerőforrás-hiányos. A hadköteleskorú férfiaknak 4-10 ezer dollárért osztogatták a felmentéseket a hadkiegészítő irodák munkatársai és a beszervezett orvosok. A mozgósítások egyre újabb hullámai során pedig sosem sikerült elérni a célszámokat. Reznikov ezért sem vállalta a felelősséget. Végül Zelenszkij minden vezetőt kirúgott, és Valerij Zaluzsnij főparancsnokot bízta meg a hálózat újjászervezésével.

Bár a fentebb említett esetek után a kijevi vezetés letette a nagyesküt, hogy leszámol a korrupcióval, Reznikov e téren is felsült. Az elmúlt hetekben tele volt az ukrán sajtó azzal, hogy egy Törökországból berendelt nyári zubbonyszállítmány menet közben télikabáttá változott, és többszörösére nőtt az ára. Rögtön ezután kiderült, hogy a több mint 400 millió hrivnyáért vásárolt 1 millió adag élelmiszercsomag majdnem ehetetlen: minden porcióban van egy kis konzerv, valami cukorka és keksz keksz hátán. Reznikov ekkor már nem is védekezett, nyilván tudta, hogy a menlevelét már megírták.

Ami a távozásával kapcsolatban érdekes, hogy a téli kiállás után nyár elején már olyan hírek jelentek meg, mely szerint az F-16-osok szállítását Amerika Reznikov menesztésétől tette függővé. Ezek szerint elfogyott iránta a bizalom. Ennek viszont ellentmond a londoni kinevezése, ami abszolút bizalmi poszt. Hogy mi van a háttérben, talán egyszer kiderül.

Viszont Reznikov pályája, kudarcai alapján egyértelműnek tűnik, hogy a Zelenszkij által emlegetett „új megközelítés” nem nagyon jelenthet mást, mint azt: az új tárcavezetőtől elvárják, hogy akár korbáccsal is hajtsa a frontra a „lógósokat”, és minden eszközt, minden pénzt pumpáljon bele a hadseregbe még a tél beállta előtt. Lehet, hogy Kijev az utolsó rohamra készül?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét