„Úgy tűnik, kénytelenek leszünk rágalmazás miatt eljárást indítani a Rágalmazásellenes Ligával szemben… Ironikus, nem?” – írta egyik posztjában Elon Musk az X-en (Twitteren), miután a New York-i szervezet megvádolta, hogy a közösségi platformjának logója antiszemita üzenetet hordoz.

Értitek, egy fekete alapon fehér X állítólag rémületet kelt a vészkorszak túlélőinek és leszármazottjainak körében, de a Banderáról és Melnyikről, valamint a népírtó UPA és OUN-B/M többi vezetőjéről elnevezett ukrajnai közterületek, az őket megörökítő szobrok, a náci szimbolikát szinte egy az egyben másoló Azov és más ukrán katonai, illetve paramilitáris csoportok – azok rendben vannak.

Elon Musk ellen a közelmúltban teljes pályás letámadást indított a nyugati sajtó, és ebbe még a magyarországi Telex is beszállt. Utóbbi egy hosszú cikket írt a milliárdosról, amit azzal kezd, hogy kiemeli: Musk nem is amerikai, hanem dél-afrikai, az apartheid idején született, és a családja jómódú volt már a faji szegregációt hirdető rezsim idején is.

A portréban kiemelik, hogy a vagyonával együtt járó befolyása tulajdonképpen veszélyt jelent az egész emberiségre. Miért? Például azért, mert a Twitter felvásárlása után visszavett a cenzúrából. Ha az elhallgattatás, a véleménydiktatúra nem lenne véresen komoly jelenség, akár szórakoztató is lehetne, hogy magukat liberálisnak nevező újságírók, nem-kormányzati szervezetek és politikai tömörülések követelik rendre a szólásszabadság megnyirbálását.
A kedvencük egyébként a cikknek ez a megállapítása:

„a dél-afrikai származású milliárdosnak három nagy területen van jelentős és – egy meg nem választott személyhez képest – talán túl nagy befolyása, ami átgyűrűzik más ágazatokra is.”

Soros György esetében, aki évente bevallottan dollármilliárdokat költ „a nyílt társadalmak”, egy Karl Popper-i utópia megvalósítására, elnök-, szenátor-, és képviselőjelölteket, ügyész- és bíróaspiránsokat támogat stb. ez az aggály természetesen fel sem merülhet. Azt feltételezni, hogy Sorosnak „egy meg nem választott személyhez képest talán túl nagy befolyása” van, szélsőjobboldali elhajlásnak, antiszemita propagandának minősül.

Ugyanez igaz Bill Gates esetére, akit legfeljebb az Internet Explorer miatt engedélyezett kritizálni, de ha valaki azt mondja: furán veszi ki magát, ha a világ egyik leggazdagabb embere nyíltan a nyugati társadalmak népességének csökkentése mellett kampányol – az gyűlölködő, szélsőjobboldali, alusisakos.
Soros és Gates kőkeményen politizálnak. Természetesen Muskot sem kell félteni, de nézzük, mi az a „három nagy terület” az X (Twitter) mellett, ami miatt veszélyes:

1.) az űrutazás, ahol a NASA már csak a SpaceX segítségével küld űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra;
2.) az elektromos autók ipara, amit a Tesla dominál;
3.) az ukrán honvédelmi törekvések, amiket a Starlink segít a műholdas internetszolgáltatásával.

Ami az elsőt illeti, szögezzük le: Washington és a NASA önként mondott le arról, hogy saját űrhajót fejlesszen, tartson fent és üzemeltessen. Oroszország, Kína és India jót röhögött ezen, Musk és Jeff Bezos pedig meglátták a lehetőséget. Nehogy már a kapitalizmus legnagyobb pöcegödrében azért legyen valaki veszélyes, mert a keresletre kínálatot teremt…

Ez a Teslára is igaz. A német és az amerikai autógyárak milliárdokat költöttek arra, hogy a benzines és dízelautóikat piacon tartsák, lejárassák, nevetségessé tegyék az e-autó koncepcióját. Hát, nem voltak túl innovatívok. C’est la vie! De végül is erről szól a szabadverseny, nem?

Na, és a Starlink… Volt már a világon egy olyan ország, ahol minden ötletet be kellett dobni a közösbe, a találmányokért nem járt jogdíj, a feltalálók pedig legfeljebb egy hét ingyen üdüléssel és egy plecsnivel lettek gazdagabbak, ha létrehoztak valamit. Ezt a világot úgy hívták, hogy Szovjetunió.

És ez nem publicisztikai túlzás a részünkről. Azt a világot, amelyben valaki veszélyes, mert kiáll a szólásszabadság mellett, sikeres feltaláló és fenntartja magának a jogot, hogy a pénzét és az eszközeit kinek, mikor és milyen feltételekkel bocsátja a rendelkezésére, magyarul mer autonóm személyiség lenni, és kilógni a sorból – diktatúrának hívják.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét