Megtartotta szezonnyitó beszédét Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke egyebek között arról beszélt, hogy meg kell oldani az EU demográfiai és munkaerőproblémáit. A brüsszeli recept: a nők dolgozzanak többen és többet, miközben a fejlődő világból is fel kell szívni a „képzett munkaerőt”.

Ami Kínát illeti, az ázsiai óriás természetesen fenyegetést jelent Európára, minden területen visszább kell szorítani, ugyanakkor Pekingnek illene jó képet vágnia ehhez, és nem megengedhető az, hogy a szankciókra szankciókkal feleljen. Tulajdonképpen örüljön, hogy az EU-nak szüksége van rá, és kereskedik vele.

Ez a gyarmattartó logika határozza meg az unió és Észak-Afrika viszonyát is. Von der Leyen szerint ugyanis veszélyt jelent Európa biztonságára, ha a különösen a Száhel-övezetben a népek a saját kezükbe veszik a sorsuk irányítását, lerázzák a posztgyarmati uralmat, és azt követelik, hogy bánjanak egyenlőkként velük.

Két kövér megjegyzés ide kívánkozik:

1. Ideje lejönni a szerről, és tudomásul venni, hogy a migráció nem egy kétbites kérdés, amit néhány NGO vagy az olyan démonizált figurák gerjesztenek, mint amilyen (pártállástól függően) Soros, Lukasenka vagy a szíriai Aszad elnök. Ennél egy kicsit bonyolultabb a képlet. A népvándorlásnak számos oka van. Ezek közül az egyik pont a képzett munkaerő elszívása. Ha ugyanis az EU nem befektet egy fejlődő országba, hanem (a nyersanyagokhoz hasonlóan) tehetséges embereket importál onnan, akkor az az ország nem fog egyről a kettőre jutni, így a képzetlen tömegeknek sem lesz más választása, mint nyomorban élni, vagy útra kelni.

2. Az EU folyamatosan az emberi jogok tiszteletben tartásával kérkedik, miközben az olyan bábokat, mint a Nigerben megbuktatott Bazoum elnök, azért fizeti, hogy minden eszközzel visszatartsák a Fekete-Afrikából útra kelt migránsokat. És itt a minden tényleg mindent jelent – bármit. Mióta Brüsszel megegyezett az árban az afrikai partnereivel, megszámlálhatatlanul sok embert nyelt el örökre a Szahara homokja. Baromira gyomorforgató, amikor a magyar kormánnyal bezáratják a tranzitzónákat azok, akik egyébként készek konkrétan fizetni férfiak, nők és gyermekek lemészárlásáért…

Akikre nem vonatkoznak a szabályok

Visszatérve a szezonnyitóra. Sok egyéb mellett von der Leyen Ukrajnáról is beszélt – természetesen. A zavaros mondókája lényegében arról szólt, hogy az ukránokat mindenképpen és mielőbb fel kell venni az unióba, vagy ki kell találni nekik egy olyan státuszt, ami tartalmát tekintve majdnem egyenértékű a tagsággal, de kívül esik az EU alapszerződésén.

Hogy világos legyen: az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a szabályok és szerződések legfőbb őreként a szabályok és szerződések megkerülésén dolgozik. Mindezt miért? Mert Brüsszel szerint Ukrajna jövője az EU-ban van, és bizottság előtt az a történelmi feladat áll, hogy „befejezze az uniót”.

Hát, hajrá! Csak minket hagyjanak ki belőle!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét